Tips voor het afkolven van moedermelk

In dit artikel
Tips voor het afkolven van moedermelk

dossier

Kolven biedt de mogelijkheid om moedermelk te bewaren, zodat je baby op een later moment of door iemand anders gevoed kan worden. Daarnaast kan kolven helpen om je productie te verhogen. Hoe doe je dat dan best? Kolfconsulente Evi Heurckmans geeft tips.

Lees ook: Borstvoedingsaversie of -agitatie (BAA): een plotselinge afkeer van borstvoeding

Hoe melk kolven?

Getty_melk_borstvoeding_kolven_2025.jpg

© Getty Images

  • Stress vermijden: Bij stress komt het hormoon adrenaline vrij, het tegenovergestelde van oxytocine, het hormoon dat de toeschietreflex veroorzaakt. Kies dus een rustig plekje uit waar je niet gestoord kan worden. Het kan soms helpen om wat rustige muziek op te zetten of een foto van je baby’tje te bekijken. 
  • Borsten masseren: Als je eenmaal rustig gesetteld bent, kan het helpen om je borsten zachtjes te masseren voordat je begint met kolven. Dit stimuleert de melkklieren en kan helpen om de melkafgifte te verbeteren. Tijdens het kolven kun je ook lichte druk uitoefenen op de borsten om de melkstroom te bevorderen. Vergeet hierbij je hygiëne niet: was steeds je handen met zeep voordat je gaat kolven. 
  • Borsten verwarmen: Warmte helpt bij het ontspannen van de melkklieren en kan zo je melkstroom stimuleren. Leg daarom eventueel enkele minuten een warm washandje of een warmtekussen op je borsten voor je begint te kolven.
  • Gebruik de juiste borstschilden: De borstschilden zijn de trechtervormige delen die je over je tepels plaatst. Veel mama’s weten niet dat borstschilden in verschillende maten komen. Gebruik een tepelmeter om de juiste maat te bepalen en probeer verschillende maten uit om te zien wat het beste werkt voor jou. Zorg ervoor dat ze goed aansluiten, zonder te knellen. Een juiste maat borstschild voorkomt ongemak en zorgt voor een betere afkolving. Als je pijn voelt, controleer dan of de borstschilden de juiste maat hebben en goed geplaatst zijn. Zit rechtop en comfortabel waarbij je je rug goed ondersteunt. 
  • Stimulatiefase: De meeste borstkolven hebben een stimulatiefase. Deze fase heeft korte, snelle zuigbewegingen om je toeschietreflex te activeren. Wanneer de melk komt, kan je overschakelen naar de afkolffase, waarbij het toestel langzamer en intensiever zuigt. Het kan verleidelijk zijn om de zuigkracht op maximaal te zetten, maar dit is niet steeds comfortabel. Kies een stand die krachtig genoeg is om melk te laten stromen, maar comfortabel aanvoelt. Sommige mama’s hebben een hogere zuigkracht nodig, terwijl anderen liever een lagere stand gebruiken.

Lees ook: Borstvoedingspauzes in België: hoe uitkering aanvragen?

Hoelang kolven?

De meeste mama’s kolven gemiddeld 15 minuten (dubbelzijdig). Maar veel hangt af van je melkstroom. Hoe snel de melkstroom is en hoeveel toeschietreflexen je moet opwekken in één kolfsessie om een volledige voeding melk te kolven, varieert. Er zijn mama’s die in 10 minuten een volledige voeding kolven, terwijl andere mama’s hier misschien 20 minuten over doen.

Lees ook: Moet je je baby laten boeren na iedere maaltijd?

Je borstkolf reinigen

Na elke kolfsessie is het erg belangrijk om je borstkolf correct te reinigen. Spoel eerst alle onderdelen af met koud water (dit voorkomt het stollen van eiwitten). Was de onderdelen daarna met warm water en een ontvettend afwasmiddel. Laat alles goed aan de lucht drogen om bacteriegroei te voorkomen. Steriliseer de onderdelen van de kolf maandelijks, vooral als je regelmatig kolft.

Lees ook: Krijg je hangborsten door borstvoeding?

Evi is de oprichtster van Lotjez, waarbij ze als borstvoedingscoach en kolfconsulent mama’s helpt om enerzijds zolang mogelijk borstvoeding te geven en anderzijds mama’s op weg wil helpen met tal van tips inzake kolven.

Lees ook: Borstvoeding: Heeft een (geplande) keizersnede effect op je melkproductie?


Laatst bijgewerkt: januari 2025

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram