- nieuwsAcute diarree op reis: hoe kan je als ouder anticiperen?
- dossierWat kan je doen als je kind ’s nachts blijft hoesten?
- dossierDit zijn de populairste items voor een geboortelijst
- dossierSyndroom van Crigler Najjar: gevaarlijke leveraandoening
- nieuwsVeilig van start: vaccinatie tijdens de zwangerschap
Tips voor het afkolven van moedermelk
dossier
Lees ook: Borstvoedingsaversie of -agitatie (BAA): een plotselinge afkeer van borstvoeding
Hoe melk kolven?
- Stress vermijden: Bij stress komt het hormoon adrenaline vrij, het tegenovergestelde van oxytocine, het hormoon dat de toeschietreflex veroorzaakt. Kies dus een rustig plekje uit waar je niet gestoord kan worden. Het kan soms helpen om wat rustige muziek op te zetten of een foto van je baby’tje te bekijken.
- Borsten masseren: Als je eenmaal rustig gesetteld bent, kan het helpen om je borsten zachtjes te masseren voordat je begint met kolven. Dit stimuleert de melkklieren en kan helpen om de melkafgifte te verbeteren. Tijdens het kolven kun je ook lichte druk uitoefenen op de borsten om de melkstroom te bevorderen. Vergeet hierbij je hygiëne niet: was steeds je handen met zeep voordat je gaat kolven.
- Borsten verwarmen: Warmte helpt bij het ontspannen van de melkklieren en kan zo je melkstroom stimuleren. Leg daarom eventueel enkele minuten een warm washandje of een warmtekussen op je borsten voor je begint te kolven.
- Gebruik de juiste borstschilden: De borstschilden zijn de trechtervormige delen die je over je tepels plaatst. Veel mama’s weten niet dat borstschilden in verschillende maten komen. Gebruik een tepelmeter om de juiste maat te bepalen en probeer verschillende maten uit om te zien wat het beste werkt voor jou. Zorg ervoor dat ze goed aansluiten, zonder te knellen. Een juiste maat borstschild voorkomt ongemak en zorgt voor een betere afkolving. Als je pijn voelt, controleer dan of de borstschilden de juiste maat hebben en goed geplaatst zijn. Zit rechtop en comfortabel waarbij je je rug goed ondersteunt.
- Stimulatiefase: De meeste borstkolven hebben een stimulatiefase. Deze fase heeft korte, snelle zuigbewegingen om je toeschietreflex te activeren. Wanneer de melk komt, kan je overschakelen naar de afkolffase, waarbij het toestel langzamer en intensiever zuigt. Het kan verleidelijk zijn om de zuigkracht op maximaal te zetten, maar dit is niet steeds comfortabel. Kies een stand die krachtig genoeg is om melk te laten stromen, maar comfortabel aanvoelt. Sommige mama’s hebben een hogere zuigkracht nodig, terwijl anderen liever een lagere stand gebruiken.
Lees ook: Borstvoedingspauzes in België: hoe uitkering aanvragen?
Hoelang kolven?
Lees ook: Moet je je baby laten boeren na iedere maaltijd?
Je borstkolf reinigen
Lees ook: Krijg je hangborsten door borstvoeding?
Evi is de oprichtster van Lotjez, waarbij ze als borstvoedingscoach en kolfconsulent mama’s helpt om enerzijds zolang mogelijk borstvoeding te geven en anderzijds mama’s op weg wil helpen met tal van tips inzake kolven.
Lees ook: Borstvoeding: Heeft een (geplande) keizersnede effect op je melkproductie?