Gerelateerde artikels
Wat zijn de heilzame effecten van laurierbladeren?
dossier
Gedroogde laurierbladeren die afkomstig zijn van de laurus nobilis - een plant die groeit in de regio rond de Middellandse Zee - gebruiken we vooral als smaakmaker in soepen, sauzen, stoof- en stamppotten. Zo’n blaadje (of twee) geeft een bitterzoet aroma aan wortel, zuurkool, rijstschotels, ragout, stoverij en zelfs bij de bereiding van cake en rijstpudding mag je gerust een blaadje meekoken in de melk. Laurierblad is ook een van de kruiden die deel uitmaken van de ‘bouquet garni’.
Wat weinig mensen weten, is dat laurierbladeren ook heel wat te bieden hebben voor onze gezondheid wanneer ze worden opgegeten. Het beste (en het smakelijkste) is om ze in gedroogde en geplette/gemalen vorm mee te koken/stoven en zo te consumeren. Op die manier geniet je niet alleen van de heilzame effecten maar neem je ook de voedingsstoffen veel beter op.
Er zijn tal van gezondheidsclaims rond laurierbladeren (vochtafdrijvend, antidepressivum, verlagen triglyceriden en cholesterol, brengen verlichting bij griep, tandpijn, aften, keelpijn, sinusitis en bronchitis…) en die kunnen niet allemaal wetenschappelijk hard worden gemaakt. Maar een aantal positieve effecten - weliswaar in verschillende gradaties van effectiviteit - konden ondertussen wel worden aangetoond.
1. Antibacteriële eigenschappen
Laurierbladeren remmen de groei af van twee bacteriën namelijk de Staphylococus aureus (die aan de basis ligt van een stafylokokkeninfectie) en de E.Coli. Die laatste is een darmbacterie die voorkomt bij zowel mens als dier en die meestal nuttig en onschuldig is, maar in bepaalde gevallen toch diarree of infecties kan veroorzaken (bv. een urineweginfectie wanneer ze zich buiten het darmstelsel bevindt). Uit labo-onderzoek blijkt ook dat laurierbladeren de strijd aangaan tegen H. Pylori, dat is een bacterie die zweren veroorzaakt en in verband wordt gebracht met het ontstaan van kanker.
2. Verlaging van de bloedsuikerspiegel
Een studie toont aan dat het toedienen van grote hoeveelheden gemalen laurierbladeren (in capsules) aan patiënten die lijden aan diabetes type 2 een daling van de bloedsuikerspiegel kan teweegbrengen. Meer onderzoek is echter noodzakelijk om na te gaan of dit effect ook bij kleinere hoeveelheden merkbaar is. Er werd in elk geval al vastgesteld dat de bloedsuikerspiegel van mensen die geen diabetes hebben, eveneens daalt na het eten van laurierbladeren.
3. Kankerpreventie
Celonderzoek toont aan dat het nuttigen van laurierbladeren de groei van borstkanker- en darmkankercellen vertraagt. Ook hier dringt verder onderzoek zich op om te kijken of en hoe laurierbladen kunnen worden ingezet bij de behandeling van kanker.
Bronnen
auteur:
Hilde Deweer,
lifestylejournalist