Hoe gezond is laurier?

dossier

Gedroogde laurierbladeren die afkomstig zijn van de laurus nobilis - een plant die groeit in de regio rond de Middellandse Zee - gebruiken we vooral als smaakmaker in soepen, sauzen, stoof- en stamppotten. Zo’n blaadje (of twee) geeft een bitterzoet aroma aan wortel, zuurkool, rijstschotels, ragout, stoverij en zelfs bij de bereiding van cake en rijstpudding mag je gerust een blaadje meekoken in de melk. Laurierblad is ook een van de kruiden die deel uitmaken van de ‘bouquet garni’.  

Aan laurierbladeren worden ook heel wat gezondheidsvoordelen toegeschreven. Ze zouden antioxiderende, antibacteriële, kankerbestrijdende en digestieve eigenschappen hebben, maar is dat ook wetenschappelijk bewezen? En hoe kan je ze dan best eten?

Lees ook: Kruiden drogen en kruidenazijn maken

Voedingswaarde van laurier

123-h-laurier-12-21.jpg
Laurierbladeren hebben krachtige antioxiderende eigenschappen (flavonen, flavonolen en fenolen). Het is rijk aan mineralen en voedingsvezels. Laurierbladeren zijn een goede bron van vitamine A, vitamine C, vitamine B6, calcium, ijzer en mangaan.

Lees ook: Wat zijn antioxidanten en vrije radicalen en wat doen ze voor onze gezondheid?

Wat doet laurier voor je lichaam?

Er zijn veel gezondheidsclaims rond laurierbladeren: vochtafdrijvend effect, antidepressieve werking, verlaging van triglyceriden en cholesterol, middel tegen griep, kiespijn, mondzweren, keelpijn, sinusitis, bronchitis... Niet al deze effecten zijn wetenschappelijk onderbouwd. De meeste wetenschappelijke studies die de voordelen van laurierbladeren analyseren zijn bovendien uitgevoerd op dieren. In de meeste gevallen is meer diepgaand onderzoek nodig. Hier volgen enkele voorbeelden.


Antibacteriële eigenschappen van laurier

Van laurierbladeren wordt gedacht dat ze effectief zijn tegen veel infecties die worden veroorzaakt door schimmels, virussen, bacteriën en protozoa. Ze bevatten bioactieve stoffen zoals eugenol en cineool. Deze stoffen zouden de proliferatie van bacteriën zoals E. coli en Staphylococcus aureus remmen. Eén studie toonde de potentiële effecten van laurierextracten tegen de vorming van bacteriën in wonden, wat infecties zou kunnen helpen voorkomen.


Laurier voor je spijsvertering en microbiota

Van oudsher worden laurierbladeren gebruikt om maag- en darmproblemen zoals constipatie, winderigheid, kokhalzen en een opgeblazen gevoel te behandelen. Een onderzoek uitgevoerd op ratten in januari 2024 toonde aan dat een dieet aangevuld met laurierbladeren een positief effect had op de populatie van nuttige bacteriën (Bifidobacteriën en Lactobacillus) en de proliferatie van probleembacteriën (Clostridium) remde. 


Laurier tegen diabetes type 2

Twee kleine studies hebben gesuggereerd dat het innemen van gemalen lauriercapsules of het drinken van thee gebrouwen van Turkse laurierbladeren je bloedsuikerspiegel zou kunnen verlagen. Een van de onderzoeken was echter klein en het andere onderzoek testte laurierbladeren op gezonde vrijwilligers, niet op mensen met diabetes.


Laurier tegen kanker

Onderzoek op cellen heeft aangetoond dat de consumptie van laurierbladeren de groei van borst- en darmkankercellen kan remmen. Ook hier is verder onderzoek nodig om te bepalen of en hoe laurierbladeren gebruikt kunnen worden bij de behandeling van kanker.

Lees ook: Darmgezondheid verbeteren met kruiden en specerijen, kan dat?

Hoe kan je laurier eten?

Hele bladeren kunnen beter niet gegeten worden. Ze zijn erg stug en worden niet zacht als ze gekookt worden. Hun randen kunnen scherp zijn en je spijsverteringskanaal beschadigen. Ze mogen alleen met mate worden gebruikt als poeder of aftreksel. Om optimaal te profiteren van hun voordelen, zijn er verschillende manieren om laurierbladeren te consumeren:

  • Infusie: Laat 2 tot 3 gedroogde bladeren 10 minuten trekken in heet water voor een thee met digestieve en ontspannende eigenschappen.
  • Laurierpoeder: Voeg een snufje laurierpoeder toe aan je gerechten of smoothies voor een geconcentreerde dosis antioxidanten.
  • Verse of gedroogde bladeren: Voeg ze toe aan gestoofde gerechten om te profiteren van hun aroma's en heilzame bestanddelen. Haal ze voor het eten uit het gerecht.

Verse laurierbladeren en poeder hebben een sterkere smaak.

Lees ook: Greens: is groene groentepoeder gezond?

Kan laurier gevaarlijk zijn?

  • Laurier kan de bloedsuikercontrole verstoren en is mogelijk niet veilig om te gebruiken bij diabetes. 
  • Laurier kan het centrale zenuwstelsel (CZS) vertragen.
  • Laurier kan een matige wisselwerking hebben met bepaalde geneesmiddelen. Gebruik het met voorzichtigheid als je kalmeringsmiddelen en antidiabetica gebruikt.


Daarnaast is er onvoldoende betrouwbare informatie over de veiligheid van het gebruik van laurierbladeren tijdens de zwangerschap of borstvoeding. 

Lees ook: Een handig wistjedatje voor in de keuken: bouquet garni

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.webmd.com
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.health.belgium.be
https://www.webmd.com
https://eu.usatoday.com

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2025

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram