Koorts is een natuurlijk fysiologisch mechanisme. Daarom moet het alleen worden behandeld als het gevaarlijk hoog oploopt of te veel ongemak veroorzaakt. Wanneer moet je je zorgen maken? En wat kan je doen bij koorts?
Samen met paracetamol is ibuprofen een van de meest gebruikte medicijnen. Maar wist je dat je ibuprofen beter niet kunt innemen als je waterpokken, longontsteking, angina pectoris, een oorontsteking of sinusitis hebt? Bij een maagzweer of hartaandoening kan het zelfs ronduit gevaarlijk zijn.
Bijna ieder kind heeft weleens vlekjes of blaasjes op de huid. Vaak betreft het één van de 'bekende' kinderziekten. Deze ziekten zijn meestal het gevolg van een besmetting met een virus of bacterie. We zetten de 9 meest voorkomende kinderziekten op een rij.
Als u een pilletje moet slikken, doet u dat dan braaf met kraantjeswater of bronwater zonder bubbels? Of grijpt u naar het glas frisdrank dat toevallig op tafel staat?
Wanneer een vrouw tijdens de zwangerschap besmet wordt met het Parvo19-virus dat de ‘vijfde kinderziekte’ of Erythema infectiosum veroorzaakt, dan kan het virus door de placenta heen de foetus infecteren.
Kind en Gezin heeft een nieuwe aanbeveling opgesteld over het medicatiegebruik in de kinderopvang. Dit advies kwam tot stand in samenwerking met Domus Medica, Vereniging van Vlaamse kinderartsen (VVK) en de apothekersorganisaties APB en Ophaco.
Koortswerende middelen zoals paracetamol worden bij vaccinaties soms toegediend om koorts te voorkomen. Mogelijk heeft dit echter een negatief effect op de werkzaamheid van de vaccins.