- dossierSyndroom van Crigler Najjar: gevaarlijke leveraandoening
- dossierWaarom heeft mijn kind wit of grijs haar?
- dossierSyndroom van Gilbert: chronische, goedaardige leverziekte
- dossierKortademig en hoesten: misschien heb je COPD?
- dossierIJzerstapelingsziekte of hemochromatose: symptomen en diagnose
Erfelijke ziekte eerste doodsoorzaak allochtone zuigelingen
nieuws
Erfelijke ziekten en aangeboren afwijkingen zijn de voornaamste doodsoorzaak van een grote groep zeer jonge allochtonen.
Turken en Marokkanen trouwen niet zelden in de familie. Wetenschappers hebben vergeefs geadviseerd meer aan erfelijkheidsvoorlichting te doen. Dit blijkt uit onderzoek van prof. dr. T. Schulpen, hoogleraar sociale kindergeneeskunde aan het Universitair Medische Centrum Utrecht. Net als in 1996 is de kans op overlijden voor een allochtoon kind bijna twee keer zo groot als voor een autochtoon kind. Toen wees Schulpen ongevallen, verdrinking, erfelijke factoren als oorzaken aan. Voor Surinaamse en Antilliaanse kinderen is dat nog steeds het geval.
Bij de Turkse en Marokkaanse zuigelingen is er een verschuiving in de doodsoorzaak opgetreden. Afgezien van erfelijke ziekten en aangeboren afwijkingen blijkt er een toenemend aantal kinderen met chronische stofwisselingsziekten en afwijkingen van het bloed te worden geboren. Schulpen: ,,Driekwart van de Turken en Marokkanen in Nederland haalt de huwelijkspartner uit het land van herkomst. Heel vaak is dat iemand uit hetzelfde dorp, waar al eeuwenlang onderling wordt getrouwd. Niet zelden is het een neef of nicht.'' De hoogleraar noemt het aannemlijk dat dit gegeven de doodsoorzaak van veel zuigelingen verklaart. Hij vindt dat voorlichting over de risico's van een huwelijk tussen neef en nicht noodzakelijk is. Dat heeft hij vijf jaar geleden ook al bepleit. Maar Schulpen constateert dat het voorlichtingsmateriaal niet is gebruikt. ,,Het ligt in de kast. Er ligt een grote taak voor patiëntenorganisaties. Die zijn tot dusver niet in staat gebleken Turken en Marokkanen te bereiken.'' Hij vindt dat artsen en verloskundigen meer aandacht moeten hebben voor dit onderdeel van de interculturele gezondheidszorg.
In Turkije en Marokko wordt wel goede voorlichting gegeven over de risico's van erfelijkheid, stelt Schulpen. Maar die komt niet aan bij de allochtonen die naar Nederland komen. Die hebben doorgaans weinig opleiding genoten en komen uit de armste delen van beide landen.