Gerelateerde artikels
3 redenen waarom jongeren beter (nog) geen alcohol drinken
boeken-interviews
In 2014 ging in Nederland de leeftijdsgrens voor alcoholverkoop omhoog van zestien naar achttien jaar. Sindsdien zijn er daar minder jongeren onder de achttien die drinken. Ook in ons land begint de opinie te veranderen. Welke schade kan alcohol berokkenen aan jongeren?
Lees ook: Hoe (on)gezond is alcoholvrij bier of wijn?
Lees ook: 10 schadelijke gevolgen van overmatig alcoholgebruik
De gevolgen van alcohol bij jongeren
Er is steeds meer kennis over de schade die alcohol veroorzaakt op korte en lange termijn. Vooral wat alcohol met de gezondheid van kinderen en jongeren doet, die nog volop in ontwikkeling zijn. Wie jong begint met drinken, loopt niet alleen op korte termijn risico op schade. Op latere leeftijd kunnen er allerlei kwalen en aandoeningen ontstaan. We zetten de voornaamste drie op een rij.
- Beschadiging van je brein: Als je alcohol drinkt, neem je het risico om je brein te beschadigen, en dat kan al gebeuren bij één glaasje. Tot je zeventiende à achttiende maak je 100 miljard hersencellen aan en elke cel maakt 10.000 verbindingen met andere cellen. Het ethanol uit alcohol verstoort dit proces in je brein.
- Alcohol is verslavend: Ethanol activeert de nucleus accumbent, een hersengebied dat behoort tot het beloningssysteem en dat voor een belangrijk deel je verlangen bepaalt. Als je die hersendelen prikkelt met ethanol, leidt dat tot de productie van geluksstoffen als dopamine, oxytocine en endorfine. Dat zijn fijne stofjes, omdat ze ervoor zorgen dat de scherpe randjes van het dagelijks leven verdwijnen of in ieder geval een stuk minder worden. Dat gebeurt de eerste keer als je één glaasje drinkt. De volgende keer heb je echter twee glazen nodig om hetzelfde gevoel op te roepen, en de keer daarna drie. De receptoren van onder andere de nucleus accumbens worden oor het ethanol namelijk minder gevoelig. Zo ontstaat en verslaving.
- Alcohol verhoogt het risico op kanker: Natuurlijk is het krijgen van kanker vooral brute pech. Mensen mogen nooit een schuldgevoel krijgen omdat ze te veel hebben gerookt of gedronken. Maar er zijn wel degelijk risicofactoren. Roken is nummer 1. Dertig procent van alle kankers wordt veroorzaakt door roken. Nummer 2 is alcohol, nummer 3 obesitas en overgewicht en nummer 4 is te weinig bewegen. Alcohol geeft een verhoogd risico op halskankers en leverkanker. Bij vrouwen die alcohol drinken is er een verhoogd risico op borstkanker.
Lees ook: Waarom is alcohol zo slecht voor de lever ?
Lees ook: Op welke leeftijd moet je stoppen met alcohol drinken om dementie te vermijden?
Steeds meer deskundigen, beleidsmakers en andere betrokkenen in Nederland en Vlaanderen ijveren voor bewustwording en gedragsveranderingen, zowel bij de jongeren als de volwassenen met wie zij zich omringen. Hun verhalen en pleidooien vind je terug in het boek ‘Stop met alcohol voor jongeren. Waarom dat moet en hoe het kan’ door kinderarts Nico Van der Lely.
€ 18,99
Uitgeverij Fontaine
auteur:
Annemie Vandeweerdt,
gezondheidsjournalist