Een herbruikbare drinkfles, is dat eigenlijk gezond?

unsplash_waterfles_drinkfles_2025.jpg

video

Een herbruikbare fles: handig, duurzaam... maar is dat ook hygiënisch? Want wist je dat er soms meer bacteriën in kunnen zitten dan op een wc-bril? Speeksel, voedselresten van je lunch en bacteriën uit de dop stapelen zich ongemerkt op en kunnen uitgroeien tot miljoenen micro-organismen. Vooral als je je fles niet regelmatig schoonmaakt of hem dagen laat staan, wordt het een voedingsbodem voor bacteriën. En daar kun je serieus ziek van worden. In deze nieuwe aflevering van Universiteit van Nederland hoor je van microbioloog Wilma Hazeleger (Wageningen University & Research) hoe vies je fles écht kan zijn en hoe dit invloed heeft op je gezondheid. Onder het filmpje vind je de samenvatting.

Samenvatting:

Hervulbare waterflessen zijn handig, maar vereisen goede hygiëne om bacteriegroei te beperken. Kraanwater bevat in Nederland slechts ongeveer 100 bacteriën per liter, terwijl fleswater uit de supermarkt tot duizend keer meer mag bevatten. Bacteriën komen vooral in een waterfles terecht via speeksel, wat voedingsstoffen toevoegt voor bacteriegroei. Na een week zonder schoonmaken kan een fles miljarden bacteriën bevatten. Hoewel deze bacteriën meestal onschadelijk zijn, kunnen ziektes zoals verkoudheid of de ziekte van Pfeiffer via gedeelde flessen worden overgedragen.

Om dit te voorkomen, is dagelijkse reiniging essentieel. Gebruik water en zeep, een borstel voor moeilijk bereikbare plekken, en reinig ook de dop. Een vaatwasser kan een optie zijn, mits de fles hiervoor geschikt is. Zo blijft je waterfles schoon en fris.

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2025

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram