Veilig eten op kamp
nieuws
Een steeds terugkerend probleem op jeugdkampen zijn voedselvergiftigingen. Daarom publiceert het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen een folder met voedselveilige tips voor wanneer je op weekend of op kamp vertrekt, of wanneer je een eetfestijn organiseert.
INKOOP EN LEVERING
• Controleer de uiterste gebruiksdatum.
• Controleer de temperatuur (zie thermometer in het koelmeubel van je supermarkt)
• Let er op dat de verpakking niet beschadigd is. Bij beschadiging verliest de verpakking zijn beschermende werking en is de houdbaarheidsdatum niet meer geldig.
• Leg bederfbare producten (vlees, vis, gehakt, gevogelte,…) na aankoop zo snel mogelijk in de koelkast. Let erop dat de temperatuur tijdens het transport niet te hoog oploopt.
BEWAREN EN OPSLAG
• Zorg dat ongedierte niet bij de voorraad kan. (bv. afgesloten ruimte of afgesloten bakken)
• Plaats voedingsmiddelen niet rechtstreeks op de grond.
• Lees dagelijks de temperatuur af van je koelkast en diepvriezer via een display of losse thermometer. Schiet onmiddellijk in actie als de temperatuur te hoog is.
• Beschik je niet over een koelkast, werk dan met minder bederfelijke producten, bijvoorbeeld blikjes tonijn, verse groenten, bokaal spaghettisaus, salami, smeerkaas, confituur, … m.a.w. producten die je op kamertemperatuur kan bewaren.
• Bewaar vers geleverde vis of vlees waarop geen houdbaarheidsdatum vermeld is niet langer dan één dag.
• Hou rauwe en ongewassen producten gescheiden van bereide producten, dek daarom alle bereide producten in je koelkast zo veel mogelijk af.
• Een geopend blik gebruik je best volledig op. Overschotjes doe je in een proper recipiënt en dit gaat in de koelkast.
* Eten klaar, eten maar: Zorg ervoor dat de tijd tussen bereiding en consumptie zo kort mogelijk is.
Tabel aanbevolen bewaartemperatuur
Product bewaaradvies
Bewerkte groenten en fruit 7°C
Vlees max. 7°C
Gevogelte, gehakt en vis max. 4°C
Diepvriesproducten -18°C
BEREIDING
• Er moet gelegenheid zijn om handen te wassen. Zorg voor water, zeep en een hygiënisch handdroogmiddel zoals bijvoorbeeld een papierrol (geen handdoeken).
• Was je handen steeds voor je begint te werken met voeding. Zeker wanneer je van het toilet komt.
• Tijdens het bereiden van maaltijden draag je propere kleding, bind je lange haren bij elkaar en draag je geen sieraden aan de handen.
• Als je ziek bent (grieperig, buikloop, braken, …) mag je geen etenswaren bereiden.
• Wondjes aan handen en onderarmen worden afgedekt met een pleister.
• Ruimtes waar met voeding gewerkt wordt moeten proper zijn zodat er geen vuil en stof op de voeding terecht komt.
• Gebruik alleen drinkbaar water voor de bereiding van maaltijden, het wassen van de handen, de vaat en het poetsen van de keuken. Pas op met het gebruik van tuinslangen om water aan te voeren. Deze slangen mogen alleen maar gebruikt worden voor drinkbaar water.
• Gebruik verschillende snijplanken en keukenmateriaal (bv. messen) voor vlees, vis, groenten, rauwe en bereide producten of was dit materiaal tussendoor zeer grondig af.
• Ontdooi diepgevroren producten in de koelkast en zorg ervoor dat het dooivocht niet op andere producten komt. Een aantal producten hoef je zelfs niet te ontdooien voor bereiding.
• Zorg ervoor dat je het vlees en de vis goed doorbakt voor je ze opdient. Pas vooral op met varkensvlees, gehakt en gevogelte.
• Koud blijft koud: Koude gerechten worden tot consumptie bewaard bij een temperatuur van hooguit 7°C. Dus opgelet met pastasalade!
Warm blijft warm: Zorg dat de warme maaltijden minstens 65°C blijven, of koel ze zo snel mogelijk af.
• Gebruik geen rauwe eieren in voedsel dat niet verhit wordt. Als je met eieren werkt, gooi dan de schalen onmiddellijk weg, maak je werktafel proper en was je handen.
• Was de vaat met heet water en zeep.
AFVAL
• Hergebruik geen etensresten die van tafel terugkomen, gooi deze zo snel mogelijk weg.
• Gooi bederfbare voedsel dat langer dan twee uur buiten de koeling is geweest, weg. Reeds opgediend voedsel niet bewaren.
• Afvalcontainers staan niet in de buurt van de plaats van bereiding en de kookgelegenheid.
• In geval van aanwezigheid van zieke personen (diarree, braken, …), de toiletten ontsmetten met bleekwater:
Bleekwateroplossing 10° 32 ml / liter water
Bleekwateroplossing 12° 26 ml / liter water
Bleekwateroplossing 15° 20 ml / liter water
Bleekwateroplossing 20° 16 ml / liter water
Meer info:
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
www.favv.be