Negatieve calorieën eten om te vermageren, kan dat?
dossier
Lees ook: Het keto-dieet: snel gewichtsverlies, maar is het gezond?
Wat zijn ‘negatieve calorieën’?

© Getty Images / 'negatieve calorieën' in selder en appel?
Lees ook: Het thermisch effect van voeding
Het thermisch effect van voeding
Voedingsmiddelen bevatten macronutriënten zoals koolhydraten, vetten en eiwitten, die energie leveren. Echter, de vertering van deze macronutriënten vergt zelf ook energie:
|
Lees ook: Eiwitrijke voeding, groente-ijsjes of -wraps: zijn de nieuwe trends ook gezonder?
Dus negatieve calorieën bestaan niet?
- Selderij: Een studie gepubliceerd in Proceedings of the Nutrition Society vond dat selderij bijna volledig werd gecompenseerd door TEF, maar niet helemaal.
- Appels: The American Journal of Clinical Nutrition toonde aan dat appels, ondanks hun hoge water- en vezelgehalte, niet leiden tot een negatieve caloriebalans.
- Pompelmoes: Een studie in Journal of the American Dietetic Association toonde een verhoogde TEF na consumptie, maar niet genoeg om een negatieve balans te creëren.
Hoewel negatieve calorievoeding niet bestaat, zijn caloriearme voedingsmiddelen zoals groenten en fruit een gezonde keuze. Ze bevatten weinig calorieën, veel water en vezels en kunnen helpen bij gewichtsbeheersing zonder dat je onrealistische verwachtingen hebt over hun effect."
Lees ook: Gezond ouder worden: wat eten?
- De theorie achter negatieve calorie-voedingsmiddelen is dat sommige voedingsmiddelen een lagere calorie-inhoud (energie) hebben dan de hoeveelheid energie die nodig is om het voedsel te verteren en op te nemen in het lichaam. Dit klinkt aantrekkelijk, in theorie.
- Op basis van de beschikbare wetenschappelijke literatuur is er geen overtuigend bewijs dat voedingsmiddelen met negatieve calorieën daadwerkelijk bestaan. Hoewel sommige voedingsmiddelen zoals selder, appels en pompelmoes zeer laag in calorieën zijn en een thermisch effect hebben, compenseren ze niet volledig de energie die wordt verbruikt om te verteren, te absorberen en te metaboliseren.
- Toch kunnen voedingsmiddelen met een laagcalorisch gehalte, hoog water- en vezelgehalte nog steeds nuttig zijn voor gewichtsbeheer en een gezonde voeding. Ze kunnen bijdragen aan verzadiging en de totale calorische inname verminderen, wat op zichzelf waardevol is voor gewichtsverlies - maar ze zijn geen magische vetverbranders.
- Meer rigoureus onderzoek is nodig om de exacte energie-uitgaven van het verteren en metaboliseren van verschillende voedingsmiddelen volledig te begrijpen. Geavanceerde methoden zoals indirecte calorimetrie kunnen helpen om nauwkeuriger metingen te verkrijgen en een beter inzicht in het thermisch effect van voedsel te verkrijgen.
- Tot die tijd is het belangrijk om een evenwichtige en gevarieerde voeding te handhaven, gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde voedingsrichtlijnen, in plaats van te vertrouwen op het concept van negatieve calorievoedingsmiddelen.
Dulloo Abdul G, Duret Claudette, Rohrer Dorothée, Girardier Lucien, Mensi Nouri, Fathi Marc, Chantre Philippe, Vandermander Jacques (1999). Efficacy of a green tea extract rich in catechin polyphenols and caffeine in increasing 24-h energy expenditure and fat oxidation in humans. The American Journal of Clinical Nutrition. Volume 70, Issue 6, December, Pages 1040-1045