Gerelateerde artikels
Inhoud noodpakket: medicatie en EHBO

nieuws
De Europese Commissie raadt iedereen aan om een noodpakket in huis te halen. Met zo'n noodvoorraad zou je minimum 72 uur kunnen overleven in het geval er zich een oorlog, een natuurramp of een nieuwe epidemie voordoet.
Naast water, voeding en batterijen moet je ook bepaalde medicijnen en andere spullen uit je apothekerskast voorzien in je noodpakket. Het lijstje hieronder haal je zonder voorschrift bij de apotheker. Neem jij of een gezinslid levensnoodzakelijke medicatie op voorschrift? Voorzie daar dan ook een kleine voorraad van, waar je drie dagen mee verder kan.
1. Verband, pleisters en kompressen
Hieronder een lijstje waar je je keuze uit kan maken.
- kleefpleisters, bij voorkeur in hypo-allergische uitvoering
- wondpleisters, individueel verpakt en op rol
- steri-strips voor kleine snijwonden die geen echte hechting hoeven
- bloedstelpende watten
- steriele compressen: individueel verpakt (5 cm x 5 cm), om een wonde te reinigen en eventueel te bedekken en te beschermen.
- zwachtels
- enkele steriele drukverbanden
Lees ook: Hoe herken je een wondinfectie?
2. Ontsmettingsmiddel
Kies bij voorkeur voor een niet- of licht kleurend, niet-prikkelend ontsmettingsmiddel, zoals (een waterige oplossing op basis van) chloorhexidine, tosylchlooramide of povidon-jood. Verschillende ontsmettingsmiddelen zijn verkrijgbaar in handige verpakkingen voor eenmalig gebruik.
Lees ook: Wanneer moet je met een wonde naar een arts?
3. Handige hulmpiddelen
- schaar
- pincet
- veiligheidsspelden
- koortsthermometer
Lees ook: Een blaar verzorgen: openprikken of niet?
4. Medicatie
Onmisbaar is een koortswerend en pijnstillend middel, zoals paracetamol, aspirine en/of ibuprofen.
Daarnaast kan je ook een kleine voorraad minder noodzakelijke, maar toch handige medicijnen voorzien tegen buikpijn, misselijkheid of diarree.
Lees ook: Mag je paracetamol en ibuprofen combineren?
Hopelijk heb je je noodpakket nooit nodig, maar als dat ooit toch het geval zou zijn, dan moet alles wel nog bruikbaar zijn. Check daarom regelmatig (elk jaar bijvoorbeeld) de vervaldatum van de spullen in je pakket en vervang waar nodig.
Wil je meer lezen op hoe je je kan voorbereiden op een noodsituatie en wat te doen als het zover is? Het Nationaal Crisiscentrum heeft een handige brochure uitgebracht met advies en nuttige informatie.
auteur:
Annemie Vandeweerdt,
gezondheidsjournalist