Hoe gezond is daslook (wilde knoflook)?
dossier
Lees ook: Een handig wistjedatje voor in de keuken - knoflook
Wat zijn de verschillen tussen daslook en gewone knoflook?

© Getty Images / daslook (wilde knoflook)
- Daslook en gewone knoflook bevatten vergelijkbare zwavelverbindingen die sulfoxiden worden genoemd (methiine, alliine en isoalliine). Deze verbindingen geven de planten hun karakteristieke geur.
- Daslook groeit in het wild in beboste gebieden of vochtig kreupelhout. Hij gedijt goed in de schaduw van humusrijke bodems. Het wordt geoogst tussen maart en mei. Gewone knoflook wordt het hele jaar door geteeld en gegeten.
- In tegenstelling tot knoflook, waarvan de bol vaak wordt gebruikt bij het koken, worden van daslook voornamelijk de bladeren gebruikt. De bol van deze wilde plant is veel kleiner dan die van gewone knoflook.
- De smaak van daslook is milder en kruidiger dan die van gewone look.
Voordelen van daslook voor je gezondheid
- Cardiovasculaire ondersteuning: daslook bevat chemische stoffen die kunnen helpen beschermen tegen hartaandoeningen door de activiteit van bloedplaatjes te verminderen, de bloeddruk te verlagen en het cholesterolgehalte te verlagen.
- Antimicrobiële eigenschappen: de allicine die het bevat heeft een antibacteriële en schimmelwerende werking. Het zou ook een antiparasitaire werking hebben.
- Antioxiderende werking: wilde knoflook bevat flavonoïden en polyfenolen die cellen beschermen tegen oxidatieve stress.
- Gunstig voor de lever: daslook stimuleert de eliminatie van gifstoffen via de lever.
- Verbetert de spijsvertering: het bevordert een gezonde darmflora en verlicht milde spijsverteringsstoornissen.
Als je allergisch bent voor gewone knoflook, kun je ook reageren op zijn wilde neefje.
Veroorzaakt daslook een slechte adem?
Lees ook: Zegt de geur van een wind iets over je gezondheid?
Let op met daslook: voorkom vergiftiging
![]() © Getty Images - van links naar rechts: Daslook - Lelietje-van-dalen - Colchicum Aan het begin van het seizoen, voordat de bloemen bloeien en de planten duidelijk geïdentificeerd kunnen worden, kunnen de bladeren van wilde knoflook verward worden met die van andere soorten: lelietje-van-dalen (Convallaria majalis) en colchicum (Colchicum autumnale). Deze twee zeer giftige planten groeien tegelijkertijd en soms op dezelfde plaatsen als wilde knoflook. Om verwarring en ernstige vergiftiging te voorkomen, kun je de bladeren van de plant tussen je vingers verkreukelen. Als het naar knoflook ruikt, kun je het eten. Controleer elk blad zorgvuldig voordat je het gaat koken.
|
Hoe kan je daslook eten?
De bol, bladeren, stengel en bloemen van daslook zijn eetbaar. De verse bladeren kunnen rauw of gekookt worden gegeten en als pesto worden gebruikt. De jonge scheuten (voordat de bloemen verschijnen) worden meestal gebruikt, omdat ze een aangenamere smaak hebben. Ze worden vaak toegevoegd aan soepen, gnocchi, risotto's en ravioli, en gebruikt als specerij om boter, harde kazen of smeerkaas op smaak te brengen. De bladeren en bloemen kunnen gebruikt worden om salades te garneren, terwijl de bollen gebruikt kunnen worden als gewone knoflook.