Wat kan je doen tegen huisstofmijt?

123-hyg-huisstof-08-16.jpg

nieuws

De meest effectieve manier om een huisstofmijtallergie aan te pakken is het aantal huisstofmijten in huis, en dan vooral op de slaapkamer, te beperken. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.
De kritische factor in de bestrijding van huisstofmijten is vocht. De relatieve vochtigheidsgraad in de woning en vooral in de slaapkamer moet dan ook voldoende laag zijn. Een relatieve luchtvochtigheid van 40-60% is optimaal, meer dan 70% is te vochtig en minder dan 30% te droog.

Verdere algemene maatregelen zijn stofbestrijding door gebruik van aangepast meubilair en beddengoed en door goed schoonmaken. Vooral de slaapkamer is belangrijk omdat je daar veel tijd doorbrengt.
Toch is de aanwezigheid van huisstofmijt uit een normale woning nooit helemaal uit te sluiten.

Bed en beddengoed
De grote meerderheid van de huisstofmijten bevindt zich in onze matras: gemiddeld telt men ongeveer 2 miljoen mijten per matras.

1. Bed
• Geen capitonnering, geen hemelbedden.
• Een goed luchtdoorlatende bodem (metaal of houten latten), liever geen springveren.
• Bedden met laden eronder zijn sterk af te raden vanwege het stof dat er zich in opstapelt.
• Stapelbedden zijn evenmin aan te raden; desnoods slaapt de allergielijder in het bovenste bed.
• Een waterbed is uitstekend: best is een soft bord met over de tijk een ondoordringbare hoes.

2. Matras
• Bij voorkeur in synthetisch materiaal (bv. synthetisch schuimrubber, geen latex) en overtrokken met een anti-allergische hoes uit semipermeabel materiaal.
• Indien de matras reeds beslapen werd, kan het aanbrengen van de hoes deze mijten niet verwijderen maar ze houdt wel grotendeels de allergene stofdeeltjes tegen (behalve aan de sluitingen). In dat geval is het nuttig de matras eerst grondig buiten uit te kloppen en in de zon te leggen.
• Beter is een nieuwe matras te kopen en deze onmiddellijk met de allergeendichte hoes te omhullen. Boven de matrashoes moet een molton matrasbeschermer gelegd worden die op minstens 60° C wasbaar is en maandelijks gewassen wordt.
• Stofzuig de matras één keer per week (met een stofzuiger met waterfilter of HEPA-filter.

3. Hoofdkussen
• Synthetisch materiaal, geen dons.
• Wasbaar minstens 4 x per jaar op minstens 60° C of droogkuisreiniging gevolgd door reiniging op minstens 30° C. Klop ze in tussentijd regelmatig buiten uit.

4. Beddengoed
• Dekens of dekbed bij voorkeur uit volledig synthetisch materiaal (dacron, dralon, acryl, ...). Geen (natuurlijk) dons. Minstens 3x per jaar wassen op >60°C (liefst 90°C), of droogkuis gevolgd door wassen op 30°C.
• Was alle bedlinnen wekelijks op minstens 60° C.
• Laat het bed de ganse dag openliggen om het zweet dat ’s nachts is vrijgekomen, te laten verdampen. Een extra voordeel is dat zonlicht de matras kan bereiken. 
 • Recent ontwikkelden Belgische onderzoekers een procedé (Acar’Up) om huisstofmijten te vangen die zich op de matras bevinden. Het bestaat uit een product dat feromonen bevat die huisstofmijten aantrekken, en die op een speciaal textieldoek wordt verstoven, dat op de matras wordt gelegd. Na het verwijderen van het textieldoek moet de matras worden gestofzuigd. 


5. Allergeendichte hoes
Gebruik een speciale mijtdichte hoes die wel lucht en vocht doorlaat maar de huisstofmijt tegenhoudt. Het effect hiervan is beperkt en ze hebben alleen zin als je ook de andere maatregelen neemt.
Het effect van speciale mijtdodende chemicaliën, ionisatoren, en speciale lucht reinigendeapparaten is onvoldoende bewezen.

Inrichting en onderhoud slaapkamer
1. Streef naar een relatieve luchtvochtigheid in de slaapkamer van minder dan 60 %. Dit kan door te ventileren en de kamer ’s morgens en 's avonds gedurende minstes 15 minuten te verluchten. Plaats geen luchtbevochtigers en hou verbindingsdeuren met badkamers gesloten.
2. Als het koud en vochtig is, kan het helpen de slaapkamer overdag te verwarmen. Het vocht wordt dan in de warme lucht opgenomen en bij het luchten afgevoerd.
3. Plaats het best vloerbedekking die afwasbaar is met warm water (laminaat, parket, vinyl, kurk...). Verwijder tapijten en karpetten. Gebruik ook voor wanden en meubels glad materiaal dat gemakkelijk schoon te maken is (afwasbare verf of behang).
4. Plaats de kleerkast zo mogelijk buiten de slaapkamer. Indien de kleerkast niet kan verwijderd worden, benut ze dan als bergkast zodat het openen van de deuren slechts zelden vereist is (zomerkleding in de winter en omgekeerd). Afsluitbare kasten geven minder stofvorming.
5. Geen boeken, planten, speelgoed, knuffeldieren op de slaapkamer (één knuffel op een kinderkamer kan indien wasbaar op minstens 60° C, of stop hem elke week gedurende drie uur in de diepvries).
6. Gebruik geen stoelen met gevoerde zitting.
7. Geen linnenmand op de slaapkamer.
8. Gordijnen en/of overgordijnen moeten in katoen of synthetisch materiaal zijn en om de 3 maanden worden gewassen.
9. Liever geen wandversiering.
10. Het aan- en uitkleden gebeurt buiten de slaapkamer. Laat geen kleren rondslingeren op de kamer.
11. Tweemaal per week wordt de vloer eerst met een 'flipper' (stofbindend vliesdoekje) gereinigd, en dan gedweild.
12. Stofzuigen in de slaapkamer alleen met een stofzuiger met een speciale waterfilter of een HEPA filter die huisstof tegenhouden. Met een gewone stofzuiger worden de allergenen met de door de stofzuiger uitgeblazen lucht weer de omgeving ingeblazen.
13. Het gebruik van sterk geurende producten zoveel mogelijk vermijden (boenwas, ammoniak, e.d.). Afstoffen gebeurt met een vochtige doek (zeemvel).
14. Vermijd de aanwezigheid van dieren (rechtstreeks) of het meedragen van haren op de kledij (onrechtstreeks), omdat de dierlijke huid een ideale voedingsbodem voor mijten vormt.

Elders in de woning
1. Kies bij de inrichting van je woning vloeren die je kan dweilen (waardoor je dus geen stofzuiger moet gebruiken). Ook afstoffen gebeurt het best met een vochtige doek.
2. Zorg voor gladde en goed afwasbare wanden. Vermijd glasvezelbehang of jutebehang. Verf of vinylbehang verdienen de voorkeur.
3. Vermijd lijsten en posters.
4. Dweil elke week minstens 1 keer. Vermijd stofzuigen en vegen. Als je stofzuigt, gebruik dan een stofzuiger met HEPA (high efficiency particulate air)-filter. De HEPA-filter houdt de huisstofmijt en zijn uitwerpselen tegen.
5. Kies bij voorkeur voor gordijnen uit synthetisch materiaal. Was de gordijnen elk jaar.
6. Verlucht regelmatig je hele woning. Na vochtproducerende activiteiten (koken, vaatwas, bad...) is goed verluchten noodzakelijk.
7. Bestrijd vocht. Behandel vochtproblemen (lekken, insijpelen). Let op voor koudebruggen en condensatie.
8. Laat de was buiten drogen of zorg voor een afvoer van de droogkast naar buiten.
9. Echte stofhaarden zijn onder meer: elektronische apparatuur zoals TV, hifi, computers (statische elektriciteit), droogbloemen, pluche of met veren gevulde knuffels, opgezette dieren en dierenhuiden, boeken en kamerplanten.
10. Rook niet binnenshuis. Dit geldt niet alleen voor tabak, maar ook voor cannabis.

Bronnen:
www.uzgent.be
www.thuisarts.nl


Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt