Kan het kwaad als je de pil doorneemt?

123-vr-medicatie-ac-pil-03-19.png

nieuws

Volgens nieuwe Britse richtlijnen mogen vrouwen elke dag van de maand hun anticonceptiepil nemen. Ze moeten dus geen stopweek inlassen. 
In het klassieke standaardschema moet je de (combinatie)pil (of de pleister of vaginale ring) gedurende 21 of 22 dagen nemen en de volgende 6 of 7 dagen niet. Na de 6 of 7 pilvrije dagen start u op de 8ste dag met een nieuwe reeks van 21 of 22 dagen. De menstruatie treedt op in die pilvrije week. Het is geen echte menstruatie want er vindt geen eisprong plaats. 

Er bestaan ook alternatieve schema’s:
  • een verkorte pilvrije week van 4 dagen (21/4-schema);
  • verlengd pilgebruik van 3 pilstrips (3 x 21 pillen) na elkaar, gevolgd door een stopweek. 
Er bestaan ook strips met 28 pillen die je continu moet nemen. Sommige bevatten hormonen, andere niet (meestal in een andere kleur). Afhankelijk van het soort pil bevat de strip 21 werkzame pillen en 7 neppillen, of 24 werkzame en 4 neppillen. Als alle werkzame en placebotabletten zijn uitgenomen, breekt de menstruatie door. Het voordeel van deze pillen is dat de kans om ze te vergeten, kleiner is. Je begint na de strip namelijk onmiddellijk met een nieuwe strip. Wanneer je een schema met een stopweek volgt, bestaat altijd het risico dat je na de stopweek je pil vergeet. 

Pilpauze is niet nodig

Volgens de nieuwe Britse richtlijnen is die maandelijkse stopweek of ‘pilpauze’ niet nodig. Je mag de pil (of pleister of vaginale ring) gewoon doornemen zonder hormoonvrije periode.
Dat de maandelijkse bloeding nodig is om gezond te zijn of ‘om de baarmoeder te reinigen’ is een hardnekkige mythe. Bloedverlies wanneer je de pil neemt, heeft niets met menstruatie te maken. Een bloeding in de pilvrije week is ook geen bewijs dat je niet zwanger bent.

De Britse richtlijnen benadrukken wel dat het doornemen van de pil, zeker als dat langer dan 3 maanden gebeurt, altijd in overleg met de arts moet gebeuren.

Voordelen van het doornemen

  • Een eerste voordeel als u de pil (pleister of ring) doorneemt, is dat de kans om ze te vergeten en dus de kans op een zwangerschap, kleiner is. 
  • Vermits er geen pilvrije week is, krijg je ook geen menstruatie. Dat kan een opluchting zijn voor vrouwen die veel last hebben van die bloedingen (pijn, krampen, hoofdpijn, stemmingswisselingen…), ook al nemen ze de pil. Het kan ook een voordeel zijn als je bijvoorbeeld op vakantie bent of om probleemloos te sporten. 

Nadelen van het doornemen

  • De pil houdt een verhoogd risico in op trombose en borstkanker. Je krijgt ongeveer 25 procent meer hormonen per jaar binnen als je de pil doorneemt. De verhoogde hoeveelheden aan hormonen die je binnenkrijgt wanneer je geen stopweek inlast, geven volgens de huidige wetenschappelijke gegevens echter geen bijkomende risico’s voor bijvoorbeeld de bloedstolling of bloeddruk.
    Als je dat toch wilt vermijden, kan je strips met 28 pillen (waarvan een aantal neppillen) gebruiken. Op die manier behoud je de routine om elke dag een pil te nemen, en krijgt het lichaam toch iets minder hormonen binnen. Maar dan krijg je nog wel maandelijks (valse) menstruaties.
  • Vrouwen die de pil maanden doornemen, hebben meer kans op spontane tussentijdse bloedingen. Je weet niet op voorhand wanneer dat zal gebeuren. Hoe snel zo’n spontane bloeding doorbreekt, is afhankelijk van vrouw tot vrouw: soms gebeurt dan na twee of drie maanden, bij andere vrouwen na zes of meer maanden. Dat is niet gevaarlijk en het vermindert ook de werkzaamheid van de pil niet, maar het kan wel vervelend zijn als dat onverwacht gebeurt. Als zo’n bloeding doorbreekt moet je drie, vier dagen stoppen, en dan weer herbeginnen.

Bronnen
www.fsrh.org
www.gezondheidenwetenschap.be
www.seksualiteit.be/anticonceptie/de-pil
www.allesoverseks.be/kan-ik-de-pil-doornemen-zonder-pauze
www.thuisarts.nl/menstruatie-uitstellen


Laatst bijgewerkt: maart 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt