De menopauze in het kort uitgelegd: wat je zeker moet weten
In dit artikel
De menopauze in het kort uitgelegd: wat je zeker moet weten
dossier
Het valt op dat veel mensen nog steeds niet goed weten of kunnen uitleggen wat de menopauze is. Speciaal voor hen: een korte samenvatting met uitleg over de terminologie.
Lees ook: Menopauze: experts en bv's over opvliegers en andere kwaaltjes
De termen menopauze, premenopauze, postmenopauze, perimenopauze en overgang uitgelegd
De menopauze is de dag waarop een vrouw voor het laatst menstrueert. Op dat moment zelf heeft ze er natuurlijk geen idee van dat het haar laatste menstruatie is. Daarom kan ze eigenlijk pas na een jaar zonder menstruatie met zekerheid vaststellen wat haar menopauzedag was.
De periode die voorafgaat aan de menopauze (zo'n 6 à 10 jaar) noemen we de premenopauze. In de premenopauze treden de eerste veranderingen en klachten op. De periode na de menopauzedag noemen we de postmenopauze. In de eerste jaren na de menopauze kunnen de typische klachten nog aanhouden.
De periode van premenopauze, menopauze en de jaren van de postmenopauze waarin de vrouw nog ongemakken ondervindt, wordt ook wel de perimenopauze of overgang genoemd.
Technisch gezien duurt de menopauze slechts één dag, maar in de volksmond wordt de term 'menopauze' ook gebruikt als synoniem voor de hele overgangsperiode.
Lees ook: Menopauze: de verschillende soorten
Wat gebeurt er tijdens de menopauze of overgang?
Tijdens de premenopauze vermindert de afscheiding van de hormonen oestrogeen en progesteron, met veranderingen in de menstruatiecyclus als gevolg. Uiteindelijk zal de menstruatie volledig uitblijven. Vanaf dan heeft een vrouw geen bloedingen of eisprong meer. De menopauze betekent voor een vrouw dan ook het einde van haar vruchtbaarheid.
Waar heeft een vrouw last van tijdens de overgang en menopauze?
© Getty
Door de verminderde productie van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron krijgt een vrouw last van vervelende klachten, zoals warmte-aanvallen (de zogenaamde 'vapeurs' of 'opvliegers'), slaapproblemen, stemmingswisselingen, vaginale droogheid... Ook droge huid, haaruitval en vergeetachtigheid zijn typische symptomen van de overgang. Hoe dichter ze bij de menopauze komen, hoe heviger deze klachten worden. Alle vrouwen gaan in de menopauze, 70 tot 80 procent ondervindt klachten.
Lees ook: Menopauze: de klachten
Wanneer hebben vrouwen last van de overgang (of menopauze)?
In de westerse wereld wordt de overgrote meerderheid van de vrouwen geconfronteerd met een natuurlijke menopauze op een leeftijd van gemiddeld 51 jaar. De eerste veranderingen (en dus ook klachten) starten zo'n 6 à 10 jaar voordien, gemiddeld rond de leeftijd van 45 jaar.
Lees ook: Kan je een vervroegde menopauze behandelen?
Laatst bijgewerkt: november 2024
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.