Let op: kerstster is giftig
In dit artikel
Let op: kerstster is giftig
dossier
De kerstster is een populaire kamerplant tijdens de feestdagen. Wees echter voorzichtig met jonge kinderen en huisdieren, want de plant is giftig.
Lees ook: Let op: hulst en maretak zijn giftig
Kerstster of kerstroos?
De kerstster wordt in de volksmond soms kerstroos genoemd, maar dat is een andere plant.
- De kerstster (poinsettia) is een kamerplant die oorspronkelijk uit Centraal-Amerika (Mexico) komt. Hij heeft rode of witte bladeren. Hij wordt vaak cadeau gegeven of gekocht voor de feestdagen vanwege zijn feestelijke uitstraling en kleuren.
- De kerstroos is de naam van een buitenplant die in de winter bloeit. Deze plant kan wit, roze, mauve, groen zijn... Hij is ook giftig van wortel tot blad. Hij blijft echter beperkt tot de tuin en vormt dus minder een risico dan de kerstster.
Lees ook: Tips voor veilige kerstverlichting
Wat is er giftig aan de kerstster?
Het sap van de kerstster bevat latex, een witte substantie die irriterend is (vooral voor dieren), soms allergeen is en ook spijsverteringsproblemen kan veroorzaken. Je kan een kerstster dus maar beter uit de buurt van kinderen en huisdieren houden.
Lees ook: Heb je last van kerstmis- of eindejaarsstress?
Wat zijn de symptomen van vergiftiging door kerstster?
De kerstster kan huidreacties (roodheid en urticaria) en oogreacties (bindvliesontsteking) veroorzaken. Voor mensen die allergisch zijn voor latex zijn de symptomen onder andere huidirritatie, jeuk en zelfs blaarvorming, maar waakzaamheid is vooral geboden voor kinderen en huisdieren.
- Inname van bladeren bij kinderen: een kind dat een kerststerblad proeft, kan misselijk worden en overgeven, een branderig gevoel in de mond, oprispingen, diarree en soms koorts krijgen. Maar de meeste kinderen vertonen geen symptomen.
- Inname van bladeren door dieren: honden en katten die kerststerbladeren eten zullen ernstigere symptomen vertonen, maar het hangt er vanaf hoeveel ze binnenkrijgen. De symptomen zijn onder andere braken, diarree (soms bloederig), lusteloosheid en stuiptrekkingen.
Lees ook: Hoe krijg je een tafellaken zonder vouwen op tafel?
Wat doen bij vergiftiging door kerstster?
- Als je last ervaart aan de ogen of huid, spoel dan grondig met schoon water. Raadpleeg een arts als de irritatie aanhoudt.
- Inname door een kind: Spoel de mond van het kind na het verwijderen van overgebleven stukjes blad. Als het kind een grote hoeveelheid bladeren heeft gegeten, neem dan contact op met het Antigifcentrum op 070 245 245.
- Als je kat of hond bladeren heeft gegeten, neem dan contact op met een dierenarts of het Antigifcentrum.
Lees ook: Mijn kind heeft alcohol gedronken: wat moet ik doen?
Bron: https://www.antigifcentrum.be
auteur:
Olivia Regout,
gezondheidsjournalist