Hoop voor nieuwe behandeling van ernstig astma
nieuws
In het Universitair Ziekenhuis Gent loopt momenteel een grootschalig onderzoek naar het effect van een bijkomend geneesmiddel bij de behandeling van patiënten met ernstig astma. De voorlopige resultaten van de studie tonen dat de meeste patiënten dankzij die medicatie opmerkelijk minder astmaklachten en -opstoten hebben.
Het astmaonderzoek in het UZ Gent en zes andere ziekenhuizen volgt tot nu toe tachtig patiënten met ernstig astma van nabij op, die ondanks het correct innemen van hun gebruikelijke (onderhouds)medicatie toch nog klachten en astma-opstoten hadden. Zij krijgen bijkomend drie keer per week een geneesmiddel in pilvorm dat de ontsteking in de luchtwegen tegengaat. De medicatie heeft zijn nut al bewezen bij patiënten met taaie slijmziekte (mucoviscidose), maar wordt nu in lage dosis bij volwassenen met ernstig astma uitgetest. De eerste resultaten zijn bijzonder hoopgevend: de meeste van de patiënten zeggen dat ze zich opmerkelijk beter voelen; ze hebben minder klachten van astma (hoesten, slijmvorming, kortademigheid, enz.) en minder tot geen aanvallen. Hun levenskwaliteit gaat er dus merkelijk op vooruit.
In ons land heeft 6 tot 8% van de volwassenen astma. Bij kinderen en adolescenten onder de 18 jaar is het zelfs de meest voorkomende chronische aandoening. De oorzaken van astma zijn niet gekend, al zijn er wel wetenschappelijk bewezen risicofactoren, zoals allergie, roken en beroepsfactoren (bv. bepaalde stoffen inademen). 95% van de patiënten met astma kan met de bestaande medicatie goed behandeld worden om de chronische aandoening onder controle te houden, op voorwaarde dat ze de medicatie correct en blijvend innemen; genezen kunnen ze echter (nog) niet. 5% van de volwassen patiënten heeft echter ernstig astma, dat ondanks de huidige medicatie niet onder controle is. Deze groep patiënten heeft nu dus uitzicht op hoopvolle behandelingsperspectieven.
Het onderzoek loopt nog tot en met eind 2010. Kandidaat-deelnemers vinden alle info over de studie op de website www.azisast.be, waar ze zich ook kunnen aanmelden.