Hoe voorkom je rimpels?
nieuws
Rimpels zijn een natuurlijk verschijnsel bij het verouderen van de huid. Vanaf de middelbare leeftijd wordt minder onderhuids bindweefsel en elastine aangemaakt. Wanneer de afbraak groter is dan de aanmaak zal de huid uiteindelijk slapper worden, hetgeen leidt tot rimpelvorming.
Huidveroudering kan niet worden gestopt, maar kan met een goede verzorging wel worden vertraagd. Belangrijk is vooral om schadelijke invloeden, zoals roken en overmatig zonlicht te vermijden. De ultraviolette straling in zonlicht en zonnebanken versnelt het verouderingsproces. Goede zonbescherming in de zomer is dus van groot belang om de rimpelontwikkeling af te remmen.
Fijne rimpels die ontstaan door vermindering van elastine vezels in de huid, kunnen met vitamine A zuur (tretinoïne) worden tegengegaan. Vitamine A zuur moet door een arts worden voorgeschreven en mag niet door zwangeren worden toegepast. Vitamine A (retinol) werkt minder krachtig dan vitamine A zuur. Vitamine A wordt in verschillende commercieel verkrijgbare anti-rimpel crèmes verwerkt.
Ook kan eventueel een chemische peeling worden toegepast waarbij de opperhuid met een etsende vloeistof (deels) verwijderd wordt. Deze behandeling kan echter ernstige bijwerkingen hebben.
Een andere methode is de CO2-laser therapie waarbij het bovenste laagje van de opperhuid verdampt wordt. Onregelmatigheden verdwijnen hierdoor. De bestaande bindweefselstrengen trekken samen, waardoor de huid glad getrokken wordt. Een van de nadelen is dat er een kleurverschil kan optreden tussen de behandelde- en de onbehandelde huid. Complicaties zijn vooral infecties en daarmee samenhangende littekenvorming. Ook kan er sprake zijn van langdurig optredende roodheid van de huid.
De coolfrax therapie is een nieuwe laserbehandeling van de huid. De Coolfrax therapie benadert de resultaten van de ouderwetse CO2 laserbehandelingen met minder risico's
Een van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van rimpelbehandeling is een lasersysteem dat de huid niet beschadigd, maar zorgt voor stimulatie van het bindweefsel. Door de laser worden de kleinste bloedvaatjes lek geschoten, waardoor stoffen die de aanmaak van bindweefsel stimuleren vrijkomen.
Een tweede soort rimpels zijn de fronsrimpels. Deze ontstaan niet door verslapping van de huid, maar door het bewust of onbewust aanspannen van de huidspieren. Die kunnen eventueel met een Botox-behandeling worden tegengegaan. Het verlamt de kleine spieren die deze rimpels veroorzaken en blijft gedurende drie tot vier maanden werkzaam. Naarmate het vaker wordt toegepast blijft het effect langer aanhouden, vooral omdat de spiertjes (die natuurlijk al die tijd niet gebruikt worden) steeds slapper en dunner worden.
Daarnaast zijn er de diepe rimpels die in feite meer groeven en plooien zijn. Diepere rimpels kunnen worden weggewerkt door ze ‘op te vullen’. Bij deze techniek wordt een stof met een injectienaald in de huid gespoten. Er zijn afbreekbare fillers, zoals hyaluronzuur en polymelkzuur die langzaam uit de huid verdwijnen. Niet-afbreekbare fillers zoals siliconen worden ingekapseld en blijven dus aanwezig in de huid. Bij de afbreekbare fillers moet de behandeling na verloop van tijd herhaald worden om het effect te kunnen behouden. Omdat met het ouder worden bepaalde contouren van het gezicht kunnen veranderen bestaat de kans dat op de lange duur de ingekapselde fillers in negatieve zin gaan opvallen.