Ontharen: Perfect waxen in vier stappen
dossier
Waxen is een ideale manier om ongewenste lichaamshaartjes te verwijderen en je kunt het gemakkelijk zelf doen. Het enige nadeel is dan weer dat het wel wat pijnlijk is en zelfs wondjes kan veroorzaken. Met deze eenvoudige richtlijnen valt dat eigenlijk best wel mee.
1. Koop het juiste product
Zoek uit welk product je het best verdraagt.
Over het algemeen is warme wax ideaal voor de bikinilijn, koude waxstrips zijn meer geschikt om de benen haarvrij te maken.
Over het algemeen is warme wax ideaal voor de bikinilijn, koude waxstrips zijn meer geschikt om de benen haarvrij te maken.
Lees ook: Keratine behandeling tegen pluizig, dof of beschadigd haar: voordelen en nadelen
2. Bereid je goed voor
- Scrub de te behandelen huidzone 1 of 2 dagen vooraf. Daarmee verwijder je de dode huidcellen rond de haarzakjes en verzacht je de huid. Het helpt ook voorkomen dat haartjes gaan ingroeien.
- Trim lange haren eerst wat bij met een schaar voor je ze gaat waxen.
- Neem een warm bad of een warme douche voor je begint. Het opent de haarzakjes waardoor de haren gemakkelijker loslaten. Een grondige reiniging zorgt er ook voor dat alle vuil, zweet of schadelijke bacteriën van je huid worden weggewerkt. Zo blijft de wax mooi kleven en is er minder kans dat je pijnlijke of geïnfecteerde plekjes op de gewaxte huid overhoudt.
- Droog je huid heel grondig en breng geen deodorant of moisturizer aan op de zone die je wilt waxen.
Lees ook: De konjac spons voor je dagelijkse gezichtsverzorging
3. Volg nauwkeurig de instructies op de verpakking
- Gebruik je warme wax, verwarm die dan zoals vermeld op de verpakking. Het is handig als je beschikt over een waxverwarmer, maar je kunt het product ook in de microgolfoven op de juiste temperatuur brengen. Hoe dan ook, zorg er zeker voor dat de wax goed vermengd is en overal dezelfde warme, maar niet te hete temperatuur heeft. Test de temperatuur even uit door een druppel wax op de binnenkant van je pols aan te brengen.
- Zoek een comfortabele houding en breng de wax aan in de richting van de haargroei. Doe dat telkens op kleine stukjes huid (telkens een kleine oppervlakte) en gebruik daarvoor een houten spatel. Laat de wax daarna een paar seconden rusten zodat hij wat kan afkoelen. Verwijder de wax pas op het moment dat hij hard geworden is maar nog wat flexibel is.
- Houd de gewaxte zone opgespannen met je ene hand en gebruik je andere hand om de waxstrip af te trekken tegen de richting van de haargroei in. Dat kan best wat pijn doen, maar je kunt het leed wat verzachten door eerst diep in te ademen en dan uit te ademen terwijl je de strip verwijdert.
- Herhaal indien noodzakelijk tot alle ongewenste haartjes van het toneel verdwenen zijn.
Lees ook: Tips voor mooie vingernagels
4. Vergeet de nazorg niet
- Verwijder alle waxdeeltjes die op je huid zijn achtergebleven. Vaak zitten er in de waxkit doekjes om dat klusje te klaren. Is dat niet het geval dan kan je die vervelende waxrestjes wegwerken met kokosolie, olijfolie of een andere natuurlijke olie.
- Breng een verzachtende vochtinbrengende crème (moisturizer) aan, zoals bijvoorbeeld een product op basis van aloe vera (bij voorkeur vooraf gekoeld in de frigo), om de geïrriteerde huid te kalmeren. Je kunt er eventueel een paar druppels tea-tree-olie aan toevoegen om een infectie te voorkomen.
Lees ook: Wat is jouw huidtype en wat is daarvoor de gepaste gezichtsverzorging?
Bron:
www.greatist.com
auteur:
Hilde Deweer,
lifestylejournalist