Gerelateerde artikels
De konjac spons voor je dagelijkse gezichtsverzorging
In dit artikel
De konjac spons voor je dagelijkse gezichtsverzorging
dossier
Voor wie zijn badkamerkast wil aanvullen met een milieuvriendelijk beautyproduct, is de konjac spons het overwegen waard. Deze spons reinigt de huid, verwijdert dode huidcellen en laat een beschermende laag achter die je huid voedt en beschermt. Door verschillende toevoegingen van natuurlijke stoffen is de konjac spons geschikt voor allerlei huidtypes. Je kan de spons twee tot drie maanden gebruiken, een duurzamer alternatief dus voor wegwerpwattenschijfjes.
Natuurlijke spons
Een konjac spons wordt gemaakt uit de konjac wortel die groeit in Japan, China en Indonesië. Die wortel wordt gedroogd en gemalen, en vervolgens gemengd met calciumhydroxide. Dan volgt een proces van verwarmen, invriezen en drogen, voordat de spons klaar is voor gebruik.
Konjac sponzen zijn klein, rond en gekleurd. De kleur hangt af van de mineralen die men toegevoegt tijdens het productieproces, bijvoorbeeld koolpoeder, groene klei of rode klei. Elk mineraal heeft zijn specifiek effect op de verschillende huidtypes.
Voordelen
- Konjac gezichtssponsjes staan bekend om hun reinigende en mild exfoliërende werking.
- Omdat de plant extreem zacht is, kan je een konjac spons gebruiken bij verstopte poriën, vooral bij een vette en acnégevoelige huid. Een konjac gezichtsspons is ook zeer geschikt voor het verwijderen van make-up.
- De sponsjes geven je huid een zachte scrub zonder te irriteren. Daarom zijn ze doorgaans veilig voor alle huidtypes. Enkel als je een zeer gevoelige huid hebt, kan je de sponsjes beter vermijden.
- De konjac spons is 100% biologisch afbreekbaar.
Verschillende kleuren voor verschillende huidtypes
De kleur van de spons hangt af van de minerale extracten die zijn toegevoegd. Als je een konjac spons uitkiest, hou dan rekening met de eigenschappen van elke kleur. Kies dus niet voor de mooiste kleur, maar voor de kleur die bij je huid past. Enkele voorbeelden zijn:
- De gewone, witte konjac spons, zonder toegevoegde ingrediënten, is geschikt voor alle huidtypes.
- De zwarte konjac spons is geschikt voor mensen met een vette huid met eventueel puistjes en mee-eters. Aan de spons zijn houtskool en mineralen toegevoegd waardoor de huid kan ontgiften en overtollige talg wordt verwijderd.
- Aan de groene konjac spons is groene klei toegevoegd. Groene klei reinigt de poriën zachtjes en absorbeert ook vuil, talg en bacteriën. Dit maakt de spons geschikt voor mensen met een gecombineerde huid. Je hebt een gecombineerde huid wanneer je voorhoofd vettig aanvoelt, terwijl je wangen net droog lijken.
- Aan de roze konjac spons is dan weer roze klei toegevoegd. Die is geschikt voor de vermoeide, gevoelige en futloze huid.
Hoe gebruik je een konjac spons?
- Spoel de spons goed uit met lauwwarm water
- Knijp de spons uit zonder te wringen
- Voeg eventueel gezichtsreiniger toe
- Masseer je huid met de konjac spons door kleine cirkelvormige bewegingen over de huid te maken
- Spoel na gebruik de spons goed uit
- Knijp het water uit de spons, opnieuw zonder te wringen
- Hang de spons op zodat hij goed kan drogen
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist