Diabetes- en afslankmedicijn Mounjaro: meer gewichtsverlies dan Ozempic

In dit artikel
Diabetes- en afslankmedicijn Mounjaro: meer gewichtsverlies dan Ozempic

dossier

Mounjaro is net als Ozempic een medicijn tegen diabetes type 2 dat de verteringstijd verlengt en het hongergevoel onderdrukt, wat leidt tot gewichtsverlies. Daardoor wekken de middelen ook interesse op bij mensen die obesitas hebben. Met Mounjaro zou je zo 20 procent van je lichaamsgewicht verliezen, terwijl dat bij Ozempic gemiddeld 10 procent is. 

Lees ook: Is diabetesmedicijn Ozempic een wondermiddel om snel gewicht te verliezen?

Mounjaro: voor wie?

Mounjaro is bedoeld voor volwassenen met diabetes type 2 en/of voor mensen met een BMI van 30 en meer. Ook met een BMI van 27 en meer kom je in aanmerking als je minstens 1 onderliggende aandoening hebt die gelinkt is aan gewichtsverlies, zoals hart- en vaatziekten, pre-diabetes en slaapapneu.

Lees ook: Met welke sporten kan je best buikvet verliezen?

Hoe werkt Mounjaro?

Getty_mounjaro_diabetes_2023.jpg

© Getty Images

Mounjaro, ook bekend onder de generieke naam tirzepatide, is versneld goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drink Administration (FDA) voor de behandeling van obesitas, nadat uit een studie was gebleken dat het mensen hielp meer dan 20% van hun lichaamsgewicht te verliezen. Net zoals Ozempic – de merknaam voor semaglutide - moet je Mounjaro één keer per week injecteren.

Zowel semaglutide als tirzepatide werken door het nabootsen van het hormoon GLP-1 (glucagon-like peptide one) om het hongergevoel te beheersen en de spijsvertering te vertragen. Tirzepatide is echter een dubbelwerkend geneesmiddel en bootst daarnaast ook het hormoon GIP na, glucose-afhankelijke insulinotrope polypeptide. Dat zorgt ervoor dat Mounjaro nog betere resultaten boekt dan Ozempic. Het is zelfs zo effectief dat het de bloedsuikerwaarden van sommige diabetespatiënten weer binnen de normale grenzen brengt. Deelnemers van klinische proeven verloren respectievelijk 20 procent en 15 procent van hun lichaamsgewicht. Tijdens deze proeven werden wel hogere dosissen Mounjaro toegediend dan degene die nu in België op de markt zijn. 

De medicijnen werken zolang je ze neemt. Zodra je ermee stopt, stopt de werking ervan ook. Wie Mounjaro neemt met het oog op gewichtsverlies, kan dus beter ook z'n levensstijl aanpassen, anders komt het verloren gewicht er weer bij.  

Lees ook: Geneesmiddel tegen obesitas Saxenda: beperkt effect en risico op bijwerkingen

Lees ook: Buikvet verbranden: hoe krijg je die buik weg?

Bijwerkingen van Mounjaro

Één op tien zou last krijgen van bijwerkingen als misselijkheid, diarree, braken, constipatie, maagpijn en indigestie, al komen die vooral voor bij hogere dosissen. Mounjaro kan echter ook ernstiger bijwerkingen veroorzaken zoals pancreatitis, een ontsteking van de alvleesklier.

Mounjaro wordt afgeraden voor mensen bij wie in de familie medullair schildkliercarcinoom voorkomt, een specifiek type schildklierkanker. Hetzelfde geldt voor wie multiple endocriene neoplasie type 2 heeft, een aandoening van het endocriene systeem. Wie Mounjaro gebruikt en last krijgt van een knobbel of zwelling in de nek, problemen met slikken, heesheid of kortademigheid, moet dringend medische hulp raadplegen.

Lees ook: Moet je je ongerust maken over een gezwel of knobbel in de hals?

Mounjaro in België: kostprijs

Mounjaro is nu ook in België op voorschrift verkrijgbaar. De prijs van een injectiepen met vier doses Mounjaro bedraagt 232,8 euro, wat voldoende is voor één maand behandeling. Momenteel wordt Mounjaro nog niet terugbetaald in België. Voor patiënten met diabetes type 2 loopt echter wel een terugbetalingsprocedure, zo meldt het RIZIV. Voor mensen met obesitas is er voorlopig nog geen sprake van terugbetaling.

De hogere doseringen zullen naar verwachting in 2025 beschikbaar zijn op de Belgische markt, maar zijn waarschijnlijk ook aanzienlijk duurder.

Bronnen:
https://www.ema.europa.eu
https://www.mounjaro.com
https://www.lalibre.be
https://www.newscientist.nl
https://news.sky.com

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram