Diabetes- en afslankmedicijn Mounjaro: meer gewichtsverlies dan Ozempic
dossier
Lees ook: Is diabetesmedicijn Ozempic een wondermiddel om snel gewicht te verliezen?
Mounjaro: voor wie?
Mounjaro is bedoeld voor volwassenen met diabetes type 2 en/of voor mensen met een BMI van 30 en meer. Ook met een BMI van 27 en meer kom je in aanmerking als je minstens 1 onderliggende aandoening hebt die gelinkt is aan gewichtsverlies, zoals hart- en vaatziekten, pre-diabetes en slaapapneu.
Lees ook: Met welke sporten kan je best buikvet verliezen?
Hoe werkt Mounjaro?
Zowel semaglutide als tirzepatide werken door het nabootsen van het hormoon GLP-1 (glucagon-like peptide one) om het hongergevoel te beheersen en de spijsvertering te vertragen. Tirzepatide is echter een dubbelwerkend geneesmiddel en bootst daarnaast ook het hormoon GIP na, glucose-afhankelijke insulinotrope polypeptide. Dat zorgt ervoor dat Mounjaro nog betere resultaten boekt dan Ozempic. Het is zelfs zo effectief dat het de bloedsuikerwaarden van sommige diabetespatiënten weer binnen de normale grenzen brengt. Deelnemers van klinische proeven verloren respectievelijk 20 procent en 15 procent van hun lichaamsgewicht. Tijdens deze proeven werden wel hogere dosissen Mounjaro toegediend dan degene die nu in België op de markt zijn.
Lees ook: Geneesmiddel tegen obesitas Saxenda: beperkt effect en risico op bijwerkingen
Lees ook: Buikvet verbranden: hoe krijg je die buik weg?
Bijwerkingen van Mounjaro
Lees ook: Moet je je ongerust maken over een gezwel of knobbel in de hals?
Mounjaro in België: kostprijs
Mounjaro is nu ook in België op voorschrift verkrijgbaar. De prijs van een injectiepen met vier doses Mounjaro bedraagt 232,8 euro, wat voldoende is voor één maand behandeling. Momenteel wordt Mounjaro nog niet terugbetaald in België. Voor patiënten met diabetes type 2 loopt echter wel een terugbetalingsprocedure, zo meldt het RIZIV. Voor mensen met obesitas is er voorlopig nog geen sprake van terugbetaling.
De hogere doseringen zullen naar verwachting in 2025 beschikbaar zijn op de Belgische markt, maar zijn waarschijnlijk ook aanzienlijk duurder.