Bedplassen: zeven tips voor het vakantiekamp

123_bedplassen_urine_2019.jpg

nieuws

Voor kinderen die nog bedplassen, kan een logeerpartijtje, een vakantie, een sportkamp of een weekendje uit een problematische ervaring zijn. Sommige kinderen die al droog zijn kunnen tijdens zo'n kamp ineens opnieuw bedplassen.

Veel kinderen (en hun ouders) die met dit probleem geconfronteerd worden, twijfelen dan ook dat ze niet beter thuis blijven. Dat is meestal geen goed idee. Mits enkele eenvoudige maatregelen kan je kind zonder problemen mee op kamp of weekend.
 
1. Indien je een behandeling tegen bedplassen wil starten, dan is het belangrijk hiermee voldoende lang op voorhand te beginnen. Het is niet verstandig om vlak voor het kamp of de vakantie een behandeling tegen bedplassen te starten. De druk om snel droog te worden is dan te hoog en de verantwoordelijkheid te zwaar. 

2. Belangrijk is dat de leiding, de leerkrachten of het gastgezin op de hoogte zijn van het probleem, zodat het kind zich niet hoeft te schamen en zij het kind zo nodig kunnen helpen. Breng hen ook op de hoogte dat het kind bijvoorbeeld luierbroekjes draagt, geneesmiddelen neemt, ...

Vaak is het de gelegenheid om het probleem wat te relativeren en te ontdekken dat andere kinderen en ouders, leerkrachten of vrienden hetzelfde probleem kennen. Meestal zijn er wel meerdere bedplassers mee. 

3. Het is misschien een goed idee om het kind luierbroekjes mee te geven voor 's nachts. Er zijn grote luiers in verschillende maten en merken. Luierbroekjes tot 16 jaar (35 kg) zijn gewoon in de supermarkt te koop. Er bestaan ook speciale luierbroekjes zonder plakkers ('pants') die op een gewone onderbroek lijken. 

's Morgens werpt men de natte luiers weg (geef hiervoor voldoende plastieken zakjes mee). Laat het kind de natte luiers niet verstoppen. 

4. Adviseer je kind (en de leiding) dat het voor het slapengaan nog eens moet gaan plassen. 

5. Indien het bij het kind helpt om gewekt te worden, kan met de leiding afgesproken worden het kind op een bepaald tijdstip uit bed te halen om het te laten plassen. 

6. Laat het kind vlak voor het slapengaan niet te veel drinken. Eén glas water is voldoende om de hele blaas te vullen. Het drinken van cola of andere koolzuurhoudende dranken zou het bedplassen wel bevorderen.

7. Eventueel kan de huisarts tijdelijk een geneesmiddel voorschrijven (desmopressine) waardoor het kind ’s nachts droog blijft. Start voldoende lang vooraf om de juiste dosering van de medicatie met een optimaal effect te kunnen bepalen. 
Bespreek dit met je huisarts. En breng ook de leiding/gastgezin hiervan op de hoogte. 

Lees ook: Bedplassen: wat kan je er zelf aan doen?


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram