Heeft mijn kind een plasprobleem?

123_kind_plas_broek_nat_2019.jpg

nieuws Een op tien kinderen jonger dan 12 jaar kampt met een plasprobleem. Hoe herken je dat?

• Je kind moet zich vaak haasten naar het toilet en is vaak te laat.
• Je kind heeft overdag natte plekjes in de broek.
• Je kind plast meer dan 8 keer per dag of minder dan 3 keer.
• Je kind moet persen om te plassen.
• Je kind heeft een onderbroken plasstraal.
• Je kind druppelt lang na.
• Je kind moet direct na het plassen al terug.
• Je kind houdt de plas op.
• Je kind moet vaak ’s nachts plassen of plast in bed.
Herken je een van deze kenmerken? Raadpleeg dan een dokter.
Er zijn verschillende soorten plasproblemen: urineverlies, bedplassen, urineweginfecties… Alleen de dokter kan een juiste diagnose stellen. Veel problemen kunnen verholpen worden door juiste toiletgewoonten, voldoende water drinken en goede hygiënische gewoonten.

Bedplassen
Bedplassen (enuresis nocturna) is na astma de meest voorkomende chronische aandoening bij kinderen. De meeste kinderen worden zindelijk tussen 2 en 5 jaar. Het is biologisch perfect normaal dat een kind nog niet zindelijk is wanneer het voor het eerst naar school gaat. In België zouden ongeveer 12.000 kinderen van 7 jaar last hebben van bedplassen. Bij de helft daarvan duurt dat tot de leeftijd van 10 jaar. Sommigen slepen deze aandoening mee tot ze 20 zijn of ouder (het aantal wordt geschat op 25.000 volwassenen).


Urineverlies
Er is een duidelijk verband tussen plasproblemen en weinig drinken. Als kinderen onvoldoende drinken tijdens de dag, wordt de urine sterk geconcentreerd en prikkelt ze de blaas. Ook het volume van de blaas kan afnemen door onvoldoende vochtinname. Als de kinderen dan plots grotere hoeveelheden drinken (bijvoorbeeld na schooltijd), kan hun blaas dat niet verwerken, en zo krijgen ze last van urineverlies tijdens de dag of ‘s nachts. Als kinderen weer meer en geregeld drinken, zullen ze meer naar het toilet gaan. Als hun blaascapaciteit vergroot is, zullen ze grotere hoeveelheden urine kunnen produceren en dus minder vaak moeten plassen.

Urineweginfecties
Als kinderen onvoldoende drinken, kunnen bacteriën zich ontwikkelen in de urine, waardoor het risico op urineweginfecties vergroot. Urineweginfecties kunnen een oorzaak zijn van plasproblemen en een reden vormen waarom kinderen vaker thuis blijven. Urineweginfecties bij kinderen zijn vaak moeilijk vast te stellen, waardoor ze vaak opklimmen tot aan de nieren met ernstige aandoeningen als gevolg. Bovendien verhoogt geconcentreerde urine het risico op nierstenen.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt