Een stroompanne: wat met eten in koelkast en diepvries?
dossier
Bij een elektriciteitspanne kunnen sommige voedingsmiddelen die gekoeld bewaard moeten
worden te warm zijn geworden. Ze zijn dan niet meer veilig en kunnen een voedselvergiftiging veroorzaken. Wat kan je best doen?
Lees ook: Voedselvergiftiging: symptomen en wat moet je doen?
Stroompanne: wat met eten in koelkast?
Lees ook: Mag je verkleurd vlees opeten?
Categorie |
Te bewaren |
Weg te gooien |
Melkproducten en eieren |
• Harde kaas • gesmolten kaas • boter, margarine • yoghurt • Eieren |
• Zachte kaas, roomkaas • Melk, (slag)room en yoghurt als de verpakking open is • Gerechten en desserten op basis van (rauwe) eieren (quiches, banketbakkersroom, chocomousse)
|
Groenten en fruit
|
• Niet versneden groenten en fruit, •gepasteuriseerd fruitsap
|
• Groentensap (indien geopend), • vers fruitsap, • bereid fruit en groenten (inclusief soep), • gesneden fruit en groenten |
Vlees, gevogelte, vis, zeevruchten |
|
Alles wat vlees, gevogelte, vis of zeevruchten bevat, rauw of bereid |
Bereide gerechten |
|
Alle bereide gerechten en maaltijdresten |
Lees ook: THT en TGT: mag je voedingsmiddelen nog opeten na hun vervaldatum?
Stroompanne: wat met diepvies?
De temperatuur in de diepvriezer moet lager zijn dan -18°C. Bij een stroompanne blijven de producten nog diepgevroren gedurende 48 uur als je de deur niet opent en de diepvriezer volledig gevuld is.
Een diepvriezer die voor de helft gevuld is houdt de producten nog diepgevroren gedurende 24h.
Opgelet, hoe warmer de plaats waar de diepvriezer staat, hoe sneller de temperatuur zal stijgen.
Eenmaal de elektriciteit is hersteld, kijk je na of de producten nog bevroren zijn.
- De producten in het midden die nog goed hard zijn mogen terug diepgevroren worden.
- Ontdooide rauwe producten die de temperatuur van 4°C niet hebben overschreden mogen gekookt worden en daarna ofwel opnieuw ingevroren ofwel zo snel mogelijk na bereiding geconsumeerd.
- Ontdooide producten zoals harde kaas, bakkerijproducten ( brood, muffins, koffiekoeken zonder crème) en fruit moeten zo snel mogelijk geconsumeerd worden.
- Snel bederfelijke producten die een temperatuur van 4°C hebben overschreden moeten weggegooid worden. Dit zijn producten en gerechten op basis van: vlees, gevogelte, vis, zeevruchten, melkproducten, eieren, ...
- Producten die tekenen van bederf vertonen kan je best niet meer consumeren.
Lees ook: Hoe lang blijven (bereide) producten goed in de diepvries?