Een stroompanne: wat met eten in koelkast en diepvries?

In dit artikel
Een stroompanne: wat met eten in koelkast en diepvries?

dossier

Bij een elektriciteitspanne kunnen sommige voedingsmiddelen die gekoeld bewaard moeten
worden te warm zijn geworden. Ze zijn dan niet meer veilig en kunnen een voedselvergiftiging veroorzaken. Wat kan je best doen?

Lees ook: Voedselvergiftiging: symptomen en wat moet je doen?

Stroompanne: wat met eten in koelkast?

De temperatuur van je koelkast moet tussen 1 en 4°C zijn. Bij een elektriciteitspanne blijven de voedingsmiddelen in de koelkast nog koud genoeg gedurende 4 tot 6 uur als de deur niet geopend wordt en in functie van de hoeveelheid voedingsmiddelen in de koelkast (hoe leger de koelkast, hoe sneller hij zal opwarmen). Onderstaande tabel geeft aan wat je nog kunt bewaren en wat je beter weggooit. Indien je twijfelt over de geur of het visueel aspect van het product, of wanneer het product tekenen van bederf vertoont, kan je het beter niet meer consumeren.

Lees ook: Mag je verkleurd vlees opeten?

Categorie

Te bewaren
(indien geen tekenen van bederf)

Weg te gooien

Melkproducten en eieren

• Harde kaas

• gesmolten kaas

• boter, margarine • yoghurt

• Eieren

• Zachte kaas, roomkaas

• Melk, (slag)room en yoghurt als de verpakking open is

• Gerechten en desserten op basis van (rauwe) eieren (quiches, banketbakkersroom, chocomousse)

Groenten en fruit

• Niet versneden groenten en fruit,

•gepasteuriseerd fruitsap

• Groentensap (indien geopend),

• vers fruitsap,

• bereid fruit en

groenten (inclusief soep),

• gesneden fruit en groenten

Vlees, gevogelte, vis,

zeevruchten

Alles wat vlees, gevogelte, vis of zeevruchten bevat, rauw of bereid

Bereide gerechten

Alle bereide gerechten en maaltijdresten

Lees ook: THT en TGT: mag je voedingsmiddelen nog opeten na hun vervaldatum?

Stroompanne: wat met diepvies?

De temperatuur in de diepvriezer moet lager zijn dan -18°C. Bij een stroompanne blijven de producten nog diepgevroren gedurende 48 uur als je de deur niet opent en de diepvriezer volledig gevuld is.
Een diepvriezer die voor de helft gevuld is houdt de producten nog diepgevroren gedurende 24h.
Opgelet, hoe warmer de plaats waar de diepvriezer staat, hoe sneller de temperatuur zal stijgen.


Eenmaal de elektriciteit is hersteld, kijk je na of de producten nog bevroren zijn.

  • De producten in het midden die nog goed hard zijn mogen terug diepgevroren worden.
  • Ontdooide rauwe producten die de temperatuur van 4°C niet hebben overschreden mogen gekookt worden en daarna ofwel opnieuw ingevroren ofwel zo snel mogelijk na bereiding geconsumeerd.
  • Ontdooide producten zoals harde kaas, bakkerijproducten ( brood, muffins, koffiekoeken zonder crème) en fruit moeten zo snel mogelijk geconsumeerd worden.
  • Snel bederfelijke producten die een temperatuur van 4°C hebben overschreden moeten weggegooid worden. Dit zijn producten en gerechten op basis van: vlees, gevogelte, vis, zeevruchten, melkproducten, eieren, ...
  • Producten die tekenen van bederf vertonen kan je best niet meer consumeren.

Lees ook: Hoe lang blijven (bereide) producten goed in de diepvries?

Bron:
https://favv-afsca.be


Laatst bijgewerkt: mei 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram