THT en TGT: mag je voedingsmiddelen nog opeten na hun vervaldatum?
In dit artikel
THT en TGT: mag je voedingsmiddelen nog opeten na hun vervaldatum?
dossier
Mag je vis en vlees nog opeten wanneer de vervaldatum op de verpakking verstreken is? En hoe zit het met yoghurt, kan je die nog eten na de houdbaarheidsdatum?
Het hangt ervan af wat er op het etiket staat, want de bewaartermijn kan op drie verschillende manieren worden vermeld.
Het hangt ervan af wat er op het etiket staat, want de bewaartermijn kan op drie verschillende manieren worden vermeld.
Lees ook: Is het gevaarlijk om voedingswaren te eten na de datum die erop staat?
Mag je voedsel eten als de houdbaarheidsdatum is verstreken?
Het is belangrijk om het etiket zorgvuldig te lezen om erachter te komen of het voedsel dat je gaat eten nog steeds veilig is om te eten. Er zijn twee soorten houdbaarheidsdata: de uiterste consumptiedatum (TGT) en de datum van minimale houdbaarheid (THT). De twee hebben te maken met heel verschillende overwegingen.
De uiterste consumptiedatum: “te gebruiken tot...”
De houdbaarheidsdatum gevolgd door een datum wordt gebruikt voor bederfelijke producten die een gezondheidsrisico kunnen inhouden als ze na de houdbaarheidsdatum worden geconsumeerd. Dit is het geval voor vis, schelpdieren, vlees, gevogelte, zuivelproducten, kant-en-klaarmaaltijden, voorgesneden groenten, verse vruchtensappen, salades, enz.
Deze voedingsmiddelen zijn ongeschikt voor consumptie na de aangegeven houdbaarheidsdatum. Het is ook heel belangrijk om de bewaarinstructies op het etiket strikt op te volgen (bijv. “in de koelkast bewaren bij maximaal 4°C”) om voedselvergiftiging te voorkomen
Lees ook: Is het gevaarlijk om rijst opnieuw op te warmen?
De datum van minimale houdbaarheid: “ten minste houdbaar tot ...”
De term “ten minste houdbaar tot” gevolgd door een datum betekent in wezen dat het product zijn specifieke eigenschappen (geur, kleur, smaak) en voedingswaarde behoudt tot de aangegeven datum.
Na het verstrijken van deze houdbaarheidsdatum kunnen de producten veilig worden geconsumeerd, mits ze op de juiste manier zijn bewaard en de verpakking onbeschadigd is.
De houdbaarheidsdatum geldt voor producten die over het algemeen bij kamertemperatuur kunnen worden bewaard, zoals pasta, meel, koekjes, conserven, UHT-melk, plantaardige oliën, chocolade, koffie, frisdrank, sterk zure producten, snoep, enz.
Vervallen product: hoelang is het nog veilig eetbaar?
Hier zijn een paar regels waarmee je rekening moet houden als je voedsel eet na de houdbaarheidsdatum:
- Controleer altijd of het product niet beschimmeld is of een vreemde geur heeft. Gooi het weg als je twijfelt.
- Sommige producten met een beperkte houdbaarheid (zoals zachte kaas, cake, koekjes met room, enz.) kunnen snel beschimmelen en ranzig worden. Het is beter om ze niet meer te eten na de houdbaarheidsdatum.
- Producten met een langere houdbaarheid (zoals harde kaas, droge koekjes, chips, zoet broodbeleg, ontbijtgranen, enz.) kun je eten zoals je wilt, zelfs tot 2 maanden (of langer) na de houdbaarheidsdatum.
- Producten met een zeer lange houdbaarheidsdatum (zoals hard snoep, frisdrank, conserven, rijst, gedroogde pasta, bloem, enz. kunnen een jaar of langer bewaard worden.
- Koekjes en beschuiten: controleer op smaak, vochtigheid, veranderingen in textuur, enz.
- Voor suiker, poederdranken, koffie en bloem: controleer de textuur.
- Voor blikjes en Tetra Brik producten: controleer op bobbels, smaak, kleur, geur, enz.
- Voor gebottelde dranken: controleer op smaak, geur, kleurverandering, bezinksel, enz.
- Voor plantaardige olie: controleer op veranderingen in geur, kleur, oxidatie, enz.
- Voor specerijen en kruiden: controleer op stof, insecten, smaak en kleur.
- Voor mosterd: controleer op smaak en kleurverandering.
Lees ook: Conservenblik is gedeukt of staat bol: eten of niet?
Is de vervaldatum nog geldig als de verpakking open is?
Als de verpakking eenmaal geopend is, is de houdbaarheidsdatum niet meer geldig. Op producten die snel bederven, moet op het etiket staan hoeveel dagen je het product na opening nog moet consumeren.
Controleer altijd of de verpakking niet beschadigd of licht geopend is bij de aankoop ervan.
Lees ook: Mag je verkleurd vlees opeten?
Bron:
‘Hele en halve waarheden en complete onzin over voeding’
van Eric De Maerteleire, uitgegeven bij Manteau.
Lees ook: Mag je een vervallen geneesmiddel nog gebruiken?
auteur:
Hilde Deweer,
lifestylejournalist