Vaccin tegen longontsteking (pneumonie)

In dit artikel
Vaccin tegen longontsteking (pneumonie)

dossier

Er zijn verschillende vaccinaties beschikbaar die bescherming bieden tegen ziekteverwekkers die longontsteking kunnen veroorzaken, zoals pneumokokken, seizoensgebonden griep en Haemophilus influenzae type b (Hib). Wie laat zich best vaccineren?

Lees ook: Pneumokokken: symptomen en vaccinatie

Haemophilus influenzae is een bacterie die enkel bij de mens voorkomt. In tegenstelling tot wat haar naam doet vermoeden, is ze niet verantwoordelijk voor de griep (die wordt door het influenzavirus veroorzaakt). Ze kan invasieve infecties zoals een septikemie, meningitis of longontsteking veroorzaken, vooral bij ouderen, rokers en mensen met onderliggende aandoeningen zoals COPD of diabetes.

Lees ook: Mycoplasma pneumonia: van verkoudheid tot longontsteking met aanhoudende hoest

Longontsteking: vaccinatie voor kinderen

Pneumokokkenvaccinatie (Prevenar): De pneumokok is een veelvoorkomende bacterie die ernstige infecties kan veroorzaken, waaronder hersenvliesontsteking, middenoorontsteking, bloedvergiftiging en longontsteking. Vooral jonge kinderen onder de 2 jaar lopen een verhoogd risico. De ziekte kan snel evolueren, waardoor snelle herkenning van symptomen en een dringende behandeling cruciaal zijn.

Het pneumokokkenvaccin Prevenar beschermt niet tegen alle 90 soorten van de pneumokokbacterie, maar wel tegen veel gevaarlijke types. Het pneumokokkenvaccin is opgenomen in het vaccinatieschema van de Hoge Gezondheidsraad en wordt aan kinderen toegediend in drie doses, op de leeftijden van 2 maanden, 4 maanden en 12 maanden.

Haemophilus influenzae type b (Hib) vaccinatie: De bacterie Haemophilus influenzae type b (Hib) kan ernstige infecties veroorzaken, waaronder hersenvliesontsteking (meningitis), bloedvergiftiging (sepsis) en ontsteking van het strotklepje (epiglottitis), wat kan resulteren in verstikking. Hoewel slechts een klein deel van de dragers ziek wordt, kunnen ze de bacterie wel overdragen. Longontsteking door Hib gaat vaak gepaard met ademhalingsproblemen en kan snel verergeren, soms al binnen enkele uren. Snelle herkenning en behandeling zijn cruciaal om ernstige complicaties of blijvende schade te voorkomen.

Dit vaccin wordt toegediend in vier doses: op 8 weken, 12 weken, 16 weken en 15 maanden. Dit wordt meestal gecombineerd in een hexavalent vaccin, dat bescherming biedt tegen zes infectieziekten: polio, difterie, tetanus, pertussis, Haemophilus influenzae type b en hepatitis B. Als een kind na het eerste levensjaar nog niet gevaccineerd is tegen Hib, is één dosis voldoende voor volledige bescherming. Bij kinderen ouder dan 5 jaar die nog niet gevaccineerd zijn tegen Hib, is vaccinatie niet meer nodig.

Kostprijs: Deze vaccins worden gratis verstrekt door de Vlaamse Gemeenschap.

Lees ook: Basisvaccinatie-schema voor kinderen

Longontsteking: vaccinatie voor volwassenen

Pneumokokken- en griepvaccinatie

Vaccinatie tegen pneumokokken en griep wordt aangeraden voor alle 65-plussers en voor risicopatiënten. Risicogroepen omvatten mensen met de volgende aandoeningen:

  • Chronische longaandoeningen
  • Chronische hartziekten
  • Chronische leverziekten (met of zonder cirrose)
  • HIV-geïnfecteerde patiënten
  • Mensen met lymfoom, chronische lymfatische leukemie of multipel myeloom
  • Personen met lekkage van cerebrospinaal vocht
  • Andere chronische aandoeningen zoals nierziekten of hart- en vaatziekten
  • Personen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan

Hervaccinatie


Na de eerste vaccinatie wordt hervaccinatie aanbevolen:

  • Om de 3 tot 5 jaar voor patiënten met miltproblemen: functionele asplenie of na splenectomie.
  • Om de 5 tot 7 jaar voor patiënten met chronische aandoeningen.
  • Eénmalige hervaccinatie na 5 tot 7 jaar voor personen ouder dan 65 jaar.


Lees ook: Verrassende oorzaken van longschade

Voor meer informatie en de meest actuele richtlijnen, kan je terecht op de officiële websites van Kind en Gezin en Agentschap Zorg en Gezondheid.

Bronnen:
https://www.laatjevaccineren.be
https://www.kindengezin.be
https://www.gezondheidsraad.nl

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2025

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram