Is suiker de oorzaak van diabetes?

dossier

Sommigen beweren dat diëten die suiker volledig weglaten uit het voedingspatroon aandoeningen zoals diabetes type 2 kunnen voorkomen en zelfs genezen. Maar is dat wel zo? We vroegen het aan Diabetes Liga.

Lees ook: Wat zijn de vroege symptomen van diabetes?

Diabetes: type 1 en type 2

Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen waarbij het lichaam niet in staat is om de bloedsuikerspiegel goed te reguleren. Dit kan komen doordat het lichaam te weinig insuline aanmaakt of omdat het minder gevoelig is voor insuline. Insuline speelt een cruciale rol in het in balans houden van de bloedsuikerwaarden.

Er zijn twee belangrijke vormen van diabetes: diabetes type 1 en diabetes type 2.

  1. Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem de insulineproducerende cellen in de alvleesklier aanvalt en vernietigt. Hierdoor is het noodzakelijk om insuline in te spuiten, vaak meerdere keren per dag, of om een insulinepomp te gebruiken.

  1. Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes, goed voor ongeveer 90% van alle gevallen. Bij type 2 is het lichaam niet in staat om voldoende insuline te produceren of reageert het minder goed op insuline. In tegenstelling tot type 1 is insuline-injectie vaak niet noodzakelijk. Het risico op diabetes type 2 wordt beïnvloed door genetische factoren en ouderdom, maar een ongezonde levensstijl en overgewicht spelen ook een belangrijke rol. Type 2 ontwikkelt zich vaak geleidelijk en geeft in de vroege stadia weinig of geen merkbare klachten.

Hoe krijg je diabetes type 2?

De meeste mensen met diabetes type 2 zijn 65 jaar of ouder. Naarmate je ouder wordt, stijgt je bloedsuikerspiegel langzaam. Hoe ouder je wordt, hoe hoger je bloedsuikerspiegel doorgaans zal zijn. Het moment waarop je bloedsuikerspiegel te hoog wordt, verschilt echter van persoon tot persoon. Dit wordt grotendeels door genetica bepaald. Als veel familieleden diabetes type 2 hebben, is de kans groter dat je zelf ook deze vorm van diabetes ontwikkelt.

Met een gezonde leefstijl kun je je bloedsuikerspiegel in zekere mate onder controle houden. Hoe meer suiker je consumeert, hoe moeilijker het voor je lichaam wordt om de bloedsuiker te reguleren, omdat je lichaam dan meer insuline moet produceren. Uiteindelijk bereik je een punt waarop je lichaam niet meer genoeg insuline kan aanmaken om de bloedsuiker effectief te verwerken. Waar dit 'plafond' ligt, is afhankelijk van genetische factoren en bepaalt wanneer je mogelijk diabetes type 2 ontwikkelt.

Lees ook: Deze 3 eetgewoonten zijn grootste oorzaken van diabetes type 2

Kun je dan zeggen dat je van veel suiker eten diabetes type 2 krijgt?

De exacte oorzaak van diabetes type 2 is nog niet volledig bekend, maar wel zijn er verschillende risicofactoren die de kans op het ontwikkelen van de ziekte vergroten. Sommige daarvan, zoals erfelijkheid en leeftijd, kun je niet beïnvloeden.


Gelukkig zijn er ook factoren waar je wél invloed op hebt. Overgewicht en een ongezonde leefstijl — zoals een voeding rijk aan toegevoegde suikers en weinig lichaamsbeweging — spelen een grote rol in het ontstaan van diabetes type 2. Deze factoren verminderen de gevoeligheid van je lichaam voor insuline.


Het is belangrijk om te weten dat ook mensen zonder overgewicht diabetes type 2 kunnen krijgen. Omgekeerd betekent overgewicht niet automatisch dat iemand de ziekte ontwikkelt. Het gaat om een combinatie van genetische aanleg en leefstijlfactoren.

Lees ook: Prediabetes: symptomen en hoe omkeren?

Conclusie

Helemaal geen suiker eten voorkomt niet dat je diabetes type 2 krijgt, en het geneest de aandoening ook niet. Net zoals bij veel andere dingen geldt: “te” is zelden goed. Te veel suiker consumeren vergroot wél het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Bovendien kan een langdurig hoge suikerinname ook andere negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid, zoals tandbederf, darmklachten en vermoeidheid.

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2025

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt