Krijg je diabetes door te veel suiker te eten?
nieuws
Diabetes gelijk stellen aan te veel snoepen of te veel suiker eten, dat is klinkklare onzin.
We moeten eerst en vooral het onderscheid maken tussen type 1 en type 2 diabetes.
Type 1 diabetes is een auto-imuunziekte die leidt tot de vernietiging van de insulineproducerende cellen van de pancreas. Erfelijke aanleg speelt een zekere rol, maar de precieze uitlokkende omgevingsfactoren zijn niet goed begrepen. We weten dat er absoluut geen verband is tussen snoepen of ongezond eten als kind en het optreden van type 1 diabetes. Nochtans is het een misverstand waar kinderen met diabetes en hun ouders wel meer mee geconfronteerd worden.
Bij type 2 diabetes, de meest voorkomende vorm, kan het lichaam wel insuline produceren, maar het hormoon kan z’n werking niet meer uitoefenen. Deze vorm werd ook wel ouderdomssuiker genoemd. De laatste jaren komt type 2 diabetes ook vaker voor bij de jeugd.
Er zijn een aantal risicofactoren aan te wijzen, zoals:
• Overgewicht (voornamelijk te dikke buik)
• Te weinig bewegen en ongezond eten
• Diabetes in de familie (erfelijkheid)
• Oudere leeftijd
• Voorgeschiedenis van verhoogde bloedsuiker (bijv. zwangerschapsdiabetes)
• Roken
Aan sommige factoren kan je niets veranderen (leeftijd, erfelijke aanleg ...), andere heb je wel in de hand.
Vaak wordt verondersteld dat suiker op zich diabetes veroorzaakt. Dat is onjuist. Het overmatig gebruik van suiker (frisdrank, snoep, desserts ...) kan wel het ontstaan van overgewicht in de hand werken en zo bijdragen tot de ontwikkeling van type 2 diabetes.
Er wordt tegenwoordig veel aandacht besteed aan suiker omdat we met zijn allen teveel toegevoegde suikers consumeren. Maar niet alleen suiker treft schuld: we eten vaak te veel vet, nemen te grote porties, en drinken te veel alcohol.