Gerelateerde artikels
Wat zijn de vroege symptomen van diabetes?
In dit artikel
Wat zijn de vroege symptomen van diabetes?
dossier
De meeste vroege symptomen van diabetes zijn het gevolg van een bloedglucosegehalte dat hoger is dan normaal. De waarschuwingssignalen kunnen zo mild zijn dat je ze niet opmerkt. Dat is vooral zo bij diabetes type 2. Bij type 1 treden de symptomen meestal snel op, in een paar dagen of een paar weken. Ze zijn ook veel ernstiger.
Lees ook: Alles wat je moet weten over diabetes
Welke symptomen kunnen wijzen op diabetes?
Beide diabetestypes hebben een aantal van dezelfde waarschuwingssignalen.
- Honger en vermoeidheid. Je lichaam zet het voedsel dat je eet, om in glucose dat je cellen gebruiken voor energie. Maar je cellen hebben insuline nodig om glucose op te nemen. Als je lichaam niet genoeg of geen insuline aanmaakt, of als je cellen weerstand bieden tegen de insuline die je lichaam aanmaakt, kan de glucose niet in je cellen komen en heb je geen energie. Dit kan je hongeriger en vermoeider dan normaal maken.
- Vaker plassen en meer dorst hebben. De gemiddelde persoon plast meestal tussen de vier en zeven keer in 24 uur, maar mensen met diabetes plassen veel vaker. Normaal gezien neemt je lichaam glucose weer op als het door je nieren gaat. Als diabetes de bloedsuikerspiegel evenwel de hoogte in jaagt, zijn de nieren niet in staat om alles weer op te nemen. Hierdoor gaat het lichaam meer urine aanmaken, en dat kost vocht. Het gevolg is dat je meer moet plassen. Omdat je zo veel plast, kan je meer dorst krijgen.
- Frequente urineweginfecties of schimmelinfecties. Door te veel glucose in je bloed kan er ook glucose in je urine komen. Glucose in de urinewegen en het genitale gebied kan leiden tot infecties, zoals urineweg- of schimmelinfecties.
- Droge mond en jeukende huid. Omdat je lichaam vocht gebruikt om te plassen, is er minder vocht voor andere dingen. Je kan uitgedroogd raken en je mond kan droog aanvoelen. Droge huid kan gaan jeuken.
- Wazig zicht. Het veranderende vochtgehalte in je lichaam kan de lenzen in je ogen doen opzwellen. Ze veranderen van vorm en kunnen niet meer scherpstellen.
- Langzaam genezende wonden. Dit is het gevolg van een slechte bloedcirculatie, een verminderd immuunsysteem en ontstekingen, wat typerend is voor diabetes.
- Onverklaarbare gewichtsverlies. Door een gebrek aan insuline in het lichaam kan glucose niet in de cellen komen waar het gebruikt wordt voor energie. Als glucose niet beschikbaar is als energiebron, gebruikt het lichaam vet en spieren voor energie, wat vaak leidt tot gewichtsverlies.
Lees ook: Zes gouden tips om diabetes te voorkomen
Kan je vroege symptomen omkeren?
Diabetes type 1 is niet te voorkomen of genezen, maar aan diabetes type 2 kan je wel iets doen door aanpassingen in je levensstijl.
- Afvallen, zelfs 5 tot 7 procent van je lichaamsgewicht, kan je risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 verlagen.
- Als je fysiek actief bent, verhoogt je insulinegevoeligheid en verbeteren de bloedglucosespiegels. Daarvoor moet je wel ten minste 150 minuten per week bewegen aan een matige intensiteit (bv. wandelen).
- Maak gezondere voedingskeuzes. Probeer minder suiker te eten en meer groenten toe te voegen aan je dieet. Dat kan een directe invloed hebben op de bloedglucosewaarden, waardoor je risico op diabetes type 2 afneemt.
- Leer om te gaan met stress. Zo kan je stresshormonen verlagen, zoals cortisol en adrenaline, die de bloedsuikerspiegel doen verhogen.
Lees ook: Prediabetes: symptomen en hoe omkeren?
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist