Is mijn werkgever verplicht om een laptopverhoger te voorzien?

nieuws De werkgever is er wettelijk toe gehouden om de ergonomische belasting, die kan ontstaan bij beeldschermwerk, te voorkomen. Een draagbare computer is bedoeld om op verplaatsing mee te nemen en tijdelijk te gebruiken. Het is een bekend fenomeen dat werknemers een laptop ter beschikking krijgen en die eigenlijk als desktop gebruiken. Meer dan 2 uur per dag werken aan een laptop verhoogt in belangrijke mate de kans op het ontstaan van overbelastingsletsels aan nek, schouders, polsen, …

Om zo comfortabel mogelijk voor een computerscherm te werken moeten er enkele basisregels in acht worden genomen.
1. Zet je recht voor het scherm en het toetsenbord (probeer te vermijden dat je je nek of wervelkolom moet draaien).
2. Stel het zitvlak van de stoel in op de juiste hoogte, zodat de ellebogen zich ter hoogte van het werkvlak bevinden en de onderarmen op datzelfde werkvlak rusten.
3. Ga in die positie (“juiste hoogte”) na of je voeten op de grond staan (indien niet, gebruik dan een voetsteun).
4. Plaats het toetsenbord op een afstand van 10 tot 15 cm van de rand van het werkvlak, om ervoor te zorgen dat je onderarmen optimaal worden ondersteund.
5. Hou je ogen (voor een scherm van maximaal 14 inch) op de ideale afstand van 50 tot 70 cm van het scherm, zodat je de weergegeven karakters vlot kan lezen.
6. Plaats het scherm op de juiste hoogte in verhouding tot je ogen (de schermregel moet zich ter hoogte van je ogen bevinden), om voorwaartse (te laag geplaatst scherm) of achterwaartse (te hoog geplaatst scherm) buigingen die nekpijn kunnen veroorzaken, te voorkomen.

Wanneer je met een draagbare computer (laptop) werkt, bestaat het probleem erin dat het onmogelijk is om tegelijkertijd regels 4, 5 en 6 na te leven. Het toetsenbord en het scherm zitten immers aan elkaar vast.
Je kan het toetsenbord op de juiste afstand plaatsen, maar dan zal het scherm te dichtbij en altijd te laag staan!
Of je kan het scherm op de juiste afstand en hoogte plaatsen (door de draagbare computer op een verhoging te plaatsen), maar in dat geval staat het toetsenbord te ver en te hoog.

Voor dit probleem is er maar één ergonomische oplossing:
• sluit een extern toetsenbord aan op je draagbare computer,
• sluit een extra pc muis aan. (De belasting van de armspieren is dan veel lager dan bij het gebruik van de touchpad of pointing stick van de laptop)
• plaats je computer op een in de hoogte verstelbare houder, waarmee je het vlakke scherm op de juiste afstand en hoogte kan plaatsen.
Het gebruik van een toetsenbord, pc muis en een steun (verhoger) voor draagbare computers is aanbevolen wanneer je niet over een andere computer beschikt, en deze laptop regelmatig meer dan twee uur per dag gebruikt.

Laatst bijgewerkt: december 2009

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram