Werken op de laptop: spaar uw rug en hals
nieuws
Diverse studies tonen aan dat bij gebruikers van laptops meer lichamelijke klachten voorkomen dan bij gewone computergebruikers. Dat zou te maken hebben met het feit dat toetsenbord en scherm te dicht bij elkaar staan. Bovendien bestaat de neiging om de laptop op een gewone tafel of zelfs op de schoot te plaatsen. Daardoor is het bijna onmogelijk om tegelijk een gunstige houding voor armen en handen en voor hoofd en hals te vinden.
De gebruiker moet het hoofd voorwaarts kantelen om goed op het scherm te kunnen kijken. Ook de nek, schouders en bovenrug doen vaak mee waardoor een voorovergebogen houding ontstaat. Het gevolg is een statische belasting op de nek-, bovenrug- en schouderspieren gedurende het werken met de laptop. Verder is het aanpassen van de oog-scherm afstand door het verplaatsen van het beeldscherm maar heel beperkt mogelijk.
Ook het scrollen en klikken met de ingebouwde muisfunctionaliteit zou niet zo gunstig zijn voor de spieren.
Belangrijk is om de laptop op ooghoogte op uw bureau te zetten. Ideaal is een licht hellend vlak. Door de aangepaste hoogte van het scherm moet de nek minder gebogen worden. Onderzoek toont aan dat een laptopsteun gemiddeld 24% minder belasting ter hoogte van de ruggenwervels C7-T1 geeft. De ervaren vermoeidheid in de nek is gemiddeld 17% lager bij een laptopstation.
Doorgaans wordt aanbevolen niet langer dan twee uur per dag met een laptop te werken. Indien u de laptop langer gebruikt, is het aan te raden om een laptopstation te gebruiken of alleszins een vrijstaand toetsenbord en externe muis. Overweeg ook een grotere monitor als u op kantoor werkt.
Lees ook: Pijn door overbelasting: alles wat je moet weten over RSI