Lang leven vooral te danken aan extreem langlevende moeder

123-leven-babyhandje-liefde-genen-04-18.jpg

nieuws

Uit een nieuwe analyse van de extreem langlevenden, hun broers, zussen en ouders, blijkt dat de langlevendheid in deze families vooral wordt doorgegeven via de moeder. De onderzoekers van de Universiteit Leiden presenteren hun resultaten in het wetenschappelijke tijdschrift The Journal of Gerontology: Biological Sciences.

Leidse wetenschappers volgen al jaren 421 bijzondere families waarvan meerdere leden ouder dan 90 jaar zijn geworden. Van de 944 extreem langlevende mannen en vrouwen die in de Leiden Lang Leven-studie worden gevolgd, weet men dat ze langer leven dan personen die in hetzelfde jaar zijn geboren en dat ze pas later getroffen worden door verouderingsziekten. Ook hun ouders, broers en zussen leven langer dan geboortejaargenoten. En dat ondanks twee eeuwen van infecties, hongersnoden en oorlogen. 

Uit een nieuwe analyse van de gegevens blijkt dat met name de extreem langlevende moeders de lange levensduur doorgeven aan hun kinderen, en niet de langstlevende vaders. Kinderen van een langlevende moeder en een niet-langlevende vader leven langer dan kinderen van een langlevende vader en een niet-langlevende moeder, of twee niet-langlevende ouders. Dit geldt overigens alleen voor families waarvan de moeder tot de bovenste één procent langstlevenden van haar geboortejaar behoort. Ook zagen de onderzoekers dat het overlevingsvoordeel van deze familieleden niet pas op latere leeftijd begint, maar dat ze vergeleken met geboortejaargenoten al vanaf de geboorte een grotere overlevingskans hebben. 

Mitochondrieel DNA van moeder 
Dat de overerving van een lang leven vooral via de moeder verloopt, sluit volgens de onderzoekers aan bij het idee dat de aanleg voor een lang leven ligt vastgelegd in het zogeheten mitochondriële DNA. In tegenstelling tot het DNA in de celkern krijgt een kind zijn mitochondrieel DNA alleen van de moeder en niet van vader én moeder. Een andere verklaring is dat langlevende moeders aan het einde van de negentiende eeuw een gezonder lichaam hadden en daarom grotere en gezondere kinderen kregen dan niet-langlevende moeders. 

De bevinding brengt het verouderingsonderzoek een stapje dichterbij bij de heilige graal: het achterhalen van de genen voor een lang leven. “Wij weten nu nog preciezer wiens genen we in kaart moeten brengen om uit te vinden hoe het komt dat mensen extreem oud, maar ook vooral gezond oud worden. De levensduur in de algemene bevolking is nauwelijks erfelijk, dus ons onderzoek bevestigt dat je alleen met de zeldzame families die al twee eeuwen langer leven dan gewone stervelingen kans maakt iets te vinden”, aldus de onderzoekers.  

Bron
http://www.lumc.nl/over-het-lumc/nieuws/2018/maart/lang-leven-te-danken-aan-moeder/?year=2018&;month=2" target="_blank">www.lumc.nl/over-het-lumc/nieuws/2018/maart/lang-leven-te-danken-aan-moeder/?year=2018&;month=2
https://academic.oup.com/biomedgerontology/advance-article/doi/10.1093/gerona/gly049/4953700" target="_blank">https://academic.oup.com/biomedgerontology/advance-article/doi/10.1093/gerona/gly049/4953700


Laatst bijgewerkt: april 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram