Bewaarwijzer voor voedingsmiddelen
dossier
Voor geopende producten en producten zonder houdbaarheidsdatum geeft de Bewaarwijzer van het Voedingscentrum richtlijnen voor de houdbaarheid.
product in de koelkast (4-7 ºC) in de diepvries (-18 ºC)
vlees en kip
rauw rundvlees 2 dagen 6-12 maanden
rauw varkensvlees 2 dagen 4 maanden
rauwe kip 2 dagen 9 maanden
rauw gehakt,
hamburgers... 1 dag 2-3 maanden
gebakken en
gebraden vlees 3-4 dagen 3 maanden
resten barbecue niet bewaren!
vleeswaren
cervelaatworst,
bacon, ontbijtspek,
gezouten vleeswaren 1 week 1-3 maanden
gekookte vleeswaren 4 dagen 3 maanden
ham, kipfilet 4 dagen 3 maanden
rosbief 2 dagen 3 maanden
filet américain 1 dag
vis
kabeljauw, schol,
tonijn (magere vis) 1-2 dagen 6 maanden
zalm,
makreel (vette vis) 1-2 dagen 3 maanden
gerookte vis 2 dagen 3 maanden
zoute haring 1-2 dagen 3 maanden
gebakken vis 2 dagen 3 maanden
garnalen 1 dag 3 maanden
mosselen 1 dag
gekookte mosselen 1-2 dagen 3 maanden
zuivel
melk, 3 dagen
karnemelk, drinkyoghurt 4 dagen
yoghurt, kwark 4 dagen
slagroom 3 dagen
boter 1-2 weken 1-2 maanden
margarine 4 weken 1-2 maanden
stuk jonge kaas 7 dagen 2-4 maanden
oude kaas 14 dagen 2-4 maanden
plakken kaas 3 dagen
geraspte kaas 3 dagen
zachte kaas
(brie, camembert) 4 dagen 3 maanden
smeerkaas 1 week
rauwe eieren 4 weken
gekookt ei 1 week
groenten
gesneden groenten 1 dag 3 maanden
sla, andijvie, spinazie
(bladgroenten) 2 dagen niet invriezen!
bonen, wortelen,
broccoli 3-5 dagen 12 maanden
witlof, bloemkool 7-10 dagen 12 maanden
aubergines, courgettes,
paprika, winterwortel 5-7 dagen, 12 maanden
komkommer, tomaten 1-2 weken
babyvoeding
moedermelk 3 dagen 6 maanden
flesvoeding 8 uur
zelfgemaakt fruithapje 1 dag 8 maanden
groentehapje 1 dag 8 maanden
overig
producten uit blik 2 dagen, 3 maanden
(overdoen in bewaarbakje)
mayonaise, cocktailsaus 3 maanden
tomatenketchup, curry,
barbecuesaus 9 maanden
olijven, augurken,
kant-en-klaarmaaltijden 2 dagen 3 maanden
bereide soep 2 dagen 3 maanden
gebak met slagroom 1 dag 1 maand
gebak zonder slagroom 3 dagen 3 maanden
Lees ook: Groenten en fruit: hoe vers is vers?
Lees ook: Versheid van voedingsproducten