Fabeltje over hartaanval doet (weer) de ronde op sociale media
nieuws
Een hartaanval overleven als je alleen bent? Even hoesten en alles komt goed! Dit fabeltje (of hoax) duikt elk jaar weer op op sociale media en doet nu opnieuw de ronde op Facebook. De post wordt er massaal gedeeld, omdat wat verteld wordt heel aannemelijk klinkt. Toch is dit bericht én de beschreven techniek NIET waar.
In leven blijven door te hoesten?
Het is mogelijk dat een persoon door onmiddellijk en krachtig te hoesten, gedurende enkele seconden de bloedstroom naar de hersenen kan onderhouden tijdens een plots ontstane hartritmestoornis. De bloedstroom blijft in stand door de verhoging van de druk in de borstkas die ontstaat door het krachtig hoesten. Deze techniek kreeg de foute benaming “hoest-cpr”, maar het gaat hier dus niet om een reanimatietechniek. Het gebruik van deze techniek is enkel aangewezen bij een patiënt die een plotse levensbedreigende ritmestoornis krijgt tijdens een hartkatheterisatie (=ingreep aan het hart). Hierbij is de patiënt aangesloten op een hartmonitor én staan een arts en verpleegkundigen met de nodige apparatuur en geneesmiddelen klaar om meteen in te grijpen wanneer er zich een effectieve hartstilstand voordoet.
Wat wel doen?
Soms is een hartstilstand of hartaanval overleven een kwestie van enkele seconden. In beide gevallen bel je best meteen de hulpdiensten. Doe je dat via via de 112-app, wordt je locatie via de app bepaald. Mocht je tijdens het gesprek het bewustzijn verliezen, kunnen de hulpdiensten er toch nog alles aan doen om je tijdig op te sporen.
Lees ook: Wat is het verschil tussen hartstilstand, hartinfarct en hartfalen?
Laatst bijgewerkt: januari 2020
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.