Kan je hooikoorts hebben in de herfst en winter?

Getty_niezen_snuiten_verkoudheid_2024.jpg

dossier

Hooikoorts, ook bekend als pollen- of stuifmeelallergie, is een veelvoorkomende aandoening waarbij het immuunsysteem overmatig reageert op pollen in de lucht. Hooikoorts wordt vaak geassocieerd met de lente en zomer, wanneer de pollen van bloeiende planten in de lucht zweven. Toch is het mogelijk om ook in de herfst en winter last te hebben van hooikoorts. Hoe komt dat?

Lees ook: Klimaatcrisis maakt pollenseizoenen langer en heftiger

Impact klimaatverandering op hooikoortsseizoen

Klimaatverandering zorgt ervoor dat het bloeiseizoen van bomen, grassen en andere planten vroeger begint en langer duurt. Hogere temperaturen en veranderingen in neerslagpatronen hebben geleid tot langere pollenproductie, wat voor veel mensen betekent dat ze eerder en langer last hebben van hooikoorts.

Effect op pollenproductie

Bepaalde boomsoorten zoals berken profiteren van de stijgende temperaturen en produceren meer pollen. In tegenstelling tot grassen, waarvan de pollenproductie door klimaatverandering licht is afgenomen, blijven bomen daardoor veel langer een belangrijke bron van allergieën.

Ambrosia: een nieuwe dreiging

De introductie van nieuwe soorten planten, zoals ambrosia, ook wel bekend als de hooikoortsplant, kan bijdragen aan langere en intensere allergieseizoenen. Deze plant verspreidt zijn pollen vaak tot laat in de herfst, wat kan leiden tot aanhoudende symptomen van hooikoorts bij mensen die gevoelig zijn.

Binnenluchtallergenen in de winter

Wist je dat binnenluchtallergenen, zoals schimmels, stof en huismijt, symptomen kunnen veroorzaken die sterk lijken op hooikoorts? Een verstopte neus, niezen en tranende ogen... In dit geval zijn pollen dus niet de boodsdoener. 

Lees ook: Link tussen olijfbomen en hooikoorts

Wat kan je doen tegen symptomen van hooikoorts in herfst en winter?

Om de impact van hooikoorts te beperken, kunnen patiënten verschillende maatregelen nemen. Het vermijden van buitenactiviteiten tijdens piektijden van pollen is belangrijk. Ook kan het helpen om ramen en deuren gesloten te houden en buitenkleding regelmatig te wassen. Medicatie zoals antihistaminica en neussprays bieden verlichting van de symptomen.

Lees ook: Wat kan je zelf doen tegen hooikoorts?

Bronnen:
https://www.sciensano.be
https://www.zorg-en-gezondheid.be
https://www.knmi.nl
https://www.newscientist.nl

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram