Gerelateerde artikels
Hoe kan je termieten herkennen en bestrijden?
In dit artikel
Hoe kan je termieten herkennen en bestrijden?
dossier
Termieten zijn ondergrondse insecten die in kolonies leven. Ze voeden zich met hout en kunnen schade toebrengen aan huizen en andere gebouwen. Ze leven voornamelijk in tropische en subtropische gebieden, maar door extreme weersomstandigheden (hittegolven) stijgt de kans dat ze ook bij ons opduiken.
Lees ook: Welke infectieziekten door insecten staan ons te wachten?
Schade door termieten herkennen
Termieten lopen niet in het rond zoals mieren of andere insecten. Ze dringen je huis binnen vanuit de grond onder de structuur. Ze graven een tunnel rechtstreeks vanuit de grond in het hout of verplaatsen zich in "moddertunnels" die ze maken van de grond, houtdeeltjes en andere materialen. Deze tunnels zijn vaak te vinden in funderingsmuren, vloer- en zolderbalken, scheuren tussen planken, kruipruimtes en plaatwerk.
Bepaalde signalen kunnen erop wijzen dat je met termieten zit:
- Moddertunnels van de grond (nest) naar een voedselbron (hout) of waterbron, bijvoorbeeld langs muren of fundering.
- Schade aan houtwerk: doorzakkende vloeren, gaten en scheuren.
- Als je het hout openbreekt, kunnen de termieten (witte of karamelkleurige insecten) zichtbaar zijn.
- Je kan termieten horen, wanneer ze aan hout aan het knagen zijn.
- Termietenschade ontstaat niet snel. Het duurt meestal maanden of jaren alvorens er aanzienlijke schade optreedt. Het is bovendien moeilijk om de schade op te sporen, omdat hout dat door termieten is aangetast, er aan de buitenkant vaak normaal uitziet.
Lees ook: Een steenmarter in huis: wat kan je doen?
Zijn termieten gevaarlijk?
Termieten bijten zelden mensen. Ze zijn niet op zoek naar levende wezens, in tegenstelling tot parasieten die zich voeden met bloed. Termieten eten hout en ander plantaardig materiaal. In een kolonie zijn er verschillende soorten termieten. Een termiet die je kan bijten is de zogenaamde ‘soldaat’, maar ook een beet van hem is onwaarschijnlijk. Termieten zijn bovendien niet zoals sommige insecten die potentiële ziekten met zich meedragen als ze bijten.
Een beet op je huid wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een ander insect, zoals een vlo, bedwants, mug of teek. Het is ook onwaarschijnlijk dat je een termietenbeet opmerkt. Deze insecten hebben hele kleine kaken en het gebeurt zelden dat ze mensen of zelfs dieren bijten.
Lees ook: Wat kan je doen tegen bedwantsen?
Bestrijding van termieten
Termieten komen van oorsprong niet voor in ons land. Ze komen binnen via de import van producten. Vaak is bestrijding niet nodig omdat het meestal gaat om enkele individuen van een kolonie, vaak werkers, die na verloop van tijd vanzelf zullen sterven. De klimaatomstandigheden bij ons zijn in principe niet optimaal voor de ontwikkeling van een kolonie. Al valt niet uit te sluiten dat er zich op een bepaald moment ook in ons land termieten gaan vestigen met de klimaatverandering in het achterhoofd.
In landen waar termieten wel een groot probleem vormen, doet men aan preventie door specifiek bouwmateriaal te gebruiken of aan vochtregulatie te doen. Bestrijden doe men op verschillende manieren, gaande van biologische bestrijding tot het gebruik van biociden.
Lees ook: Wat zijn biociden en welke risico’s houden ze in voor mens en milieu?
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist