Veilig voedsel bewaren: de twee urenregel

nieuws Bederfbare levensmiddelen (bereid of niet), ook restjes, die gedurende meer dan twee uren op kamertemperatuur in een schaal hebben gelegen, zijn een geliefkoosd terrein voor de ontwikkeling van bacteriën. Ongeveer na twee uren kunnen zich zoveel bacteriën gevormd hebben dat het levensmiddel niet langer als veilig mag beschouwd worden. Vandaar dat we spreken van een 'twee uren regel'.
Bacteriën ontwikkelen zich uitstekend tussen 30 en 40°C. Sommige bacteriën verdubbelen zich bij deze temperatuur elke 20 minuten. Ze kunnen zich ook vermenigvuldigen op lagere of hogere temperaturen (tussen 7 en 65°C). Daarom moet bederfbare voeding in de koelkast bewaard worden. Daar kunnen nog wel bacteriën aanwezig zijn, maar ze vermenigvuldigen zich niet meer optimaal omdat het te koud is.

- Bereide gerechten die u niet direct opeet, moeten steeds in de koelkast worden bewaard. Zorg dat het binnen twee uur afkoelt, bijvoorbeeld door het te verdelen in kleine porties of de pan af te laten koelen in een bak met ijskoud water. Zet het dan pas in de koelkast. Hetzelfde geldt voor bereid eten dat u wilt invriezen.
- Zet niet bereide etenswaren en producten liefst meteen na gebruik terug in de koelkast. Laat gekoelde producten zoals melk, vlees(waren) en boter in ieder geval niet langer dan een half uur buiten de koelkast staan. De houdbaarheid van melk die een uur buiten de koelkast heeft gestaan, is met een dag verkort.
- Controleer regelmatig de temperatuur van uw koelkast (moet tussen 1 en 5°C zijn).
- Bewaar bereide gerechten niet langer dan 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries. Als u de restjes gaat eten, breng de etenswaren dan snel op temperatuur en verhit het door en door.
- Een product moet zo snel mogelijk ontdooid worden. De buitenste laag van een voedingsproduct ontdooit het eerst. In die laag beginnen de aanwezige bacteriën zich te delen, wat kan leiden tot een gevaarlijke hoeveelheid bacteriën. Dit moet vermeden worden. Daarom is het het best om producten te laten ontdooien in de koelkast, ook al duurt dat langer. Een andere oplossing is het ontdooiprogramma van de microgolfoven gebruiken. Doe dit niet op de verwarming en zeker niet in warm water. Dat zou de ontwikkeling van de bacteriën alleen maar stimuleren.
- Warme gerechten moeten op een temperatuur boven 65°C gehouden worden.
- - Bewaar rauwe producten goed gescheiden van bereide producten. Leg bijvoorbeeld nooit rauw vlees boven charcuterie.
- Proef bij twijfel nooit of iets al dan niet bedorven is, loop geen enkel risico en gooi het direct weg
- Als de temperatuur van de koelkast bij een stroomstoring 7 °C bedraagt, is het verstandig alle voedingsmiddelen onmiddellijk te verbruiken. Bij een temperatuur van ongeveer 15 °C kunt u veiligheidshalve best alles uit de koelkast weggooien. Bij een stroomstoring van de diepvries kunnen voedingsmiddelen waarvan de temperatuur onder het vriespunt is gebleven steeds opnieuw ingevroren worden. Bij een temperatuur tussen 4 en 10 °C wordt het voedsel best onmiddellijk bereid. Boven de 10 °C kunt u de voedingsmiddelen beter weggooien.


Laatst bijgewerkt: januari 2009

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram