Als het kriebelt, moet je krabben: of toch beter niet?

nieuws “Niet krabben, dat maakt het alleen maar erger”, dat is een advies dat iedereen al ooit eens kreeg. Wetenschappers tonen aan dat die raadgeving helemaal klopt.

Het is inderdaad zo dat krabben zorgt voor een (zeer) tijdelijke vermindering van de jeuk. Maar het veroorzaakt ook een kettingreactie die de situatie alleen maar erger maakt, met nog meer behoefte tot krabben als gevolg. Het werkingsproces is tegelijkertijd eenvoudig en complex.

Het feit dat men zich krabt, gaat gepaard met een pijnlijk gevoel dat de overhand neemt op de jeuk (pruritus), en het effect daarvan is een gevoel van verlichting. Het signaal dat de hersenen ontvangen, zorgt voor een verhoogde productie van serotonine, een neurotransmitter die pijn onder controle moet houden. Het probleem is echter dat deze productie van extra serotonine enkele zeer gespecialiseerde neuronen prikkelt, neuronen die ook het jeukgevoel overbrengen. Met andere woorden, het initiële gevoel van verlichting dank zij het krabben wordt gevolgd door een verergerde pruritus.

Een mogelijke remedie tegen chronische jeuk.

Om dit mechanisme verder uit te pluizen, hebben wetenschappers van de Universiteit van Washington (St-Louis) praktische proeven uitgevoerd op muizen die genetisch gemanipuleerd werden om geen serotonine meer aan te maken. Nadat ze een injectie met een jeukopwekkend product hadden gekregen, bleek dat ze zich minder krabden dan hun soortgenoten, legt Dr. Irène Drogu uit (Le Quotidien du Médecin). Maar als men daarna serotonine aan de gemanipuleerde muizen toediende, begonnen ze zich evenveel te krabben als de niet gemanipuleerde.

De specialisten zijn de mening toegedaan dat hun observatie baanbrekend kan zijn bij het onderzoek naar chronische pruritus, met extreem penibele gevolgen. Het is uiteraard niet haalbaar om de serotonineproductie stil te leggen want die is zeer belangrijk in verschillende opzichten. Maar het zou wel een optie kunnen zijn om te mikken op de receptoren van de neuronen die instaan voor het jeukgevoel, en op die manier verlichting van de jeuk te bewerkstelligen.

bron: Neuron (www.cell.com/neuron)

Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram