Mag mijn baby volgens de Rapley-methode leren eten?

123-baby-eten-kinderstoel--12-151.jpg

nieuws De 'baby-led weaning methode' werd ontwikkeld door Gill Rapley. De methode gaat uit van de zelfstandigheid van het kind waarbij het de voedingsmiddelen met de eigen zintuigen leert kennen en zelf bepaalt wat en hoeveel het eet. Zie het als een vervolg op borstvoeding, voeden op vraag. De baby groeit op een natuurlijke manier toe naar het eten van vast voedsel.

Hoe werkt de Rapley-methode?
De overgang naar vaste voeding wordt bij deze methode ten vroegste op 6 maanden gestart. Een baby krijgt vanaf de start brokjes of stukjes niet bereid vast voedsel die hij zelf opneemt van het bord en naar de mond brengt. Men neemt aan dat als een kind zelf de stukjes voeding kan vastnemen met de handen, het dat ook mondmotorisch verder kan verwerken en veilig kan innemen. De methode speelt in op de aangeboren drang van een baby tot onderzoeken, experimenteren en imiteren van activiteiten. Deze methode zegt dat in de algemene ontwikkeling van een kind de vaardigheid om voedsel met de mond te verwerken, samenloopt met de mogelijkheid om dit voedsel te verteren.

Voor- en nadelen
• Betere voedingsgewoonten op lange termijn:
Voorstanders beweren dat kinderen zo later beter met de pot leren mee-eten en meer gevarieerder gaan eten. Daarnaast wordt beweerd dat een baby zo beter leert kauwen en de ontwikkeling van de motoriek beter verloopt. Er zijn geen objectieve studies over daarover beschikbaar.
• Hygiëne:
Om veel opruimwerk te vermijden, is een diep bord en een grote plastic mat onder de stoel best handig. Hetzelfde geldt voor de ‘klassieke’ wijze van voeden.
• Gevaar van verslikken:
Een tegenargument is dat een kind zich kan verslikken. Verslikken kan altijd gebeuren. Bij introductie van vaste voeding en wijzigen van textuur in de voeding is dit mogelijk. Bij deze methode wordt van vloeibare voeding onmiddellijk vaste voeding aangeboden onder vorm van rauwe, niet verwerkte of gaar gemaakte voedingsmiddelen. De kans op verslikken blijft hierdoor zeker bestaan.

Voedingspatroon:
- Een gezond kind kan inderdaad zelf bepalen hoeveel het eet. Bovendien is het aanleren van zelfstandig eten, variëren in structuur en smaak en het zelf herkennen van voedingsmiddelen zeker van belang. Maar een kind kan nog niet voor zichzelf bepalen wat het lichaam nodig heeft. Wanneer een kind van 6 maand al stukken vast voedsel krijgt, bestaat het risico dat het kind te weinig voedingsstoffen binnen krijgt.
- Het aanbieden door de ouder van gepureerd voedsel op die jonge leeftijd garandeert de aanbreng van voldoende voedingsstoffen meer. Kinderen krijgen daarnaast uiteraard nog een aangepaste melkvoeding die ook belangrijk is voor de aanbreng van voedingsstoffen. Om te leren kauwen moeten inderdaad tijdig brokjes geïntroduceerd worden. Een combinatie van gepureerde voeding en stukjes is dus een mogelijkheid. Een voeding met zowel puree als stukjes vast voedsel bevat voldoende voedingsstoffen en leert een gezond eetpatroon aan. Onderzoek toont aan dat kinderen een betere voedingsstofinname hebben en een gezonder eetpatroon ontwikkelen als ze vanaf de start een variatie aan voedingsmiddelen leren eten met textuur op het ritme van hun ontwikkeling.

• Aspect ontwikkeling:
Deze methode houdt geen rekening met het feit dat grove en fijne motoriek, mondmotorische ontwikkeling en de mogelijkheid tot het verteren van voedingsstoffen niet parallel verlopen. De vorm waarin vaste voeding wordt aangeboden is het best in overeenstemming met de motorische ontwikkeling van het kind: op 6 maand afhappen van de lepel leren eten, op 8 maand kauwen en doorslikken van grover voedsel,... Het schrappen van overgangsfasen is niet wetenschappelijk gefundeerd en kan in vraag gesteld worden. Het niet benutten van deze fasen kan het risico op voedingsproblemen verhogen.

Tips wanneer u de Rapleymethode volgt:
• Volg de algemene adviezen inzake vaste voeding zoals deze m.b.t. nitraatrijke groenten, voedselhygiëne, gevarieerde en gezonde voeding enz.
• Geef kleine stukjes.
• Geef daarnaast nog borstvoeding of kunstvoeding, op die leeftijd zijn zoveel melk als bijvoeding essentieel.
• Laat het kind goed rechtop zitten en blijf steeds in de buurt.
• Eet samen met uw kind. Op die manier heeft het voorbeelden en kan hij de gezinsleden nadoen.

Bron
http://www.kindengezin.be/contact-en-help/veelgestelde-vragen/voeding/wat-is-rapley-en-mag-ik-mijn-baby-volgens-deze-methode-leren-eten.jsp


Laatst bijgewerkt: augustus 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram