Onrust over gevaarlijke bacterie in kippenvlees
nieuws
In Nederland is grote onrust ontstaan nadat een bejaarde overleed na het eten van kippenvlees dat besmet was met de resistente ESBL-bacterie. ESBL-bacteriën kunnen ervoor zorgen dat antibiotica niet aanslaan als je ziek wordt. De bacteriën zijn vooral gevaarlijk voor kwetsbare groepen, zoals jonge kinderen en bejaarden.
Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is kippenvlees veilig, ook al is het dikwijls besmet met ESBL-producerende bacteriën. Wel moet het vlees afdoende worden verhit. Door verhitting gaan alle bacteriën (ook de ESBL) dood. Daarnaast moet contact tussen rauw kippenvlees en andere etenswaren worden voorkomen.
ESBL-bacteriën zijn vooral een gevaar voor kwetsbare groepen: kinderen tot 5 jaar , zwangere vrouwen, zieke mensen met een lage weerstand en ouderen.
Het Nederlandse Voedingscentrum geeft volgende richtlijnen bij het omgaan met kippenvlees:
1. Was je handen voordat je gaat koken. 2. Was je handen nadat je rauw vlees hebt aangeraakt. 3. Was je keukengerei direct na gebruik met heet water en afwasmiddel. 4. Prik niet met hetzelfde bestek in rauw vlees en daarna in gaar eten. 5. Gebruik nooit dezelfde ondergrond voor rauw vlees en daarna voor gaar eten. 6. Bak kip door en door gaar. Gebruik geen rauwe eieren in gerechten die niet worden verhit, bijvoorbeeld: bavarois, mousse of zelfgemaakte mayonaise.
|