Wat zegt de kleur van je oorsmeer over je gezondheid?

dossier

Oorsmeer vervult een belangrijke rol in de gezondheid van het oor: het beschermt de tere huid van de gehoorgang. Uit de kleur en textuur van je oorsmeer kan je afleiden hoe je oor eraan toe is. 

Lees ook: Wat is de oorzaak van oorpijn bij volwassenen?

Functie van oorsmeer

Getty_oor_gehoor_2024.jpg

© Getty Images

Oorsmeer helpt vuil uit de gehoorgang te verwijderen, voorkomt dat vreemde deeltjes diep het oor binnendringen en helpt zelfs te beschermen tegen ziektekiemen. De oren zijn ook zelfregulerend. Door de beweging van het praten en kauwen en de vorm van het oor zelf, beweegt oorsmeer op een natuurlijke manier omhoog en uit het oor. Oud oorsmeer komt uiteindelijk uit de gehoorgang en valt samen met eventuele resten en dode huidcellen uit je oor. Je hebt dus geen wattenstaafjes nodig om je oren zuiver te houden.

Lees ook: Waarom gebruik je beter geen oorstokjes of wattenstaafjes?

Oranjegeel tot bruin oorsmeer

Oranjegeel en bruin in al zijn verschillende tinten is een normale kleur voor oorsmeer. De textuur van normaal oorsmeer is kleverig en wasachtig.

Lees ook: Wat kan je doen tegen water in je oor?

Zwart oorsmeer

Aangezien oorsmeer wordt aangemaakt door huidklieren, produceren verschillende huidtypes verschillende soorten oorsmeer. "In het algemeen produceren mensen met een donkere huidskleur donkerder oorsmeer," zegt Nina Shapiro, arts en professor aan de David Geffen School of Medicine aan de UCLA.

Als je oorsmeer zwart lijkt, terwijl het normaal niet zo donker is, kan dat volgens Dr. Shapiro komen doordat het vermengd is met vuil. "Andere keren is het gewoon de manier waarop het oorsmeer oxideert wanneer het in contact komt met de lucht. Maar dat betekent niet per se dat het vuil is of dat je je zorgen moet maken”, zegt ze.

Wit, droog en schilferig oorsmeer

Net zoals verschillende huidtinten verschillende kleuren oorsmeer kunnen produceren, geldt hetzelfde voor verschillende huidtypes. "Sommige mensen hebben heel lichte, schilferige oorsmeer. Het heeft bijna de consistentie van schilferige huid”, zegt Shapiro. Volgens de dokter is dit normaal: geen enkel type oorsmeer is beter dan een ander.

Groen oorsmeer

Groene of etterachtige afscheiding wijst op een infectie. Je oor is dan waarschijnlijk ontstoken. Mogelijks merk je ook dat de afscheiding slecht ruikt. Voor de behandeling zijn waarschijnlijk antibiotica nodig.

Lees ook: Hoe verwijder je een oorprop?

Grijs oorsmeer

Lichtgrijs oorsmeer duidt vaak op een ander soort infectie. "Net zoals je schimmel in je voeten kan krijgen, kan je ook schimmel in je oren krijgen. Het is dezelfde schimmel", zegt Dr. Shapiro. "Het is papperig grijs en heeft de consistentie van zachte fetakaas of van een pasta." Volgens Dr. Shapiro komt dit type infectie verrassend vaak voor, vooral in de zomer. "Het is een soort zwemmersoor, want het wordt meestal veroorzaakt door vocht.”

Lees ook: Otitis externa: wat is zwemmersoor en hoe kan je het voorkomen?

Rood en bloederig oorsmeer

Bloed dat uit het oor komt, kan een paar oorzaken hebben, maar ze zijn niet allemaal even ernstig. "Het kan het gevolg zijn van een krasje in de gehoorgang als je wattenstaafjes hebt gebruikt, omdat de gehoorgang veel bloedvaten heeft en daarom relatief makkelijk kan bloeden”, legt Dr. Shapiro uit. Het bloed kan echter ook duiden op een ernstige infectie of op een gescheurd of geperforeerd trommelvlies, of zelfs van alkaptonurie, een zeldzame stoornis in de aminozuurstofwisseling.

Lees ook: Oorsmeer toont hoeveel stress je hebt

Oorsmeer verwijderen

Bij een gezonde gehoorgang bestaat er een evenwicht tussen aanmaak en afvoer van oorsmeer. Deze natuurlijke reiniging in combinatie met normale lichaamshygiëne (douchen en het wassen van de oorschelp met water) is meestal voldoende. Alleen wanneer de oren erg vuil zijn (bijvoorbeeld door een verblijf in een stoffige omgeving) of wanneer je te veel oorsmeer produceert, kan het nodig zijn om de oren (af en toe) schoon te maken of ze door een arts te laten schoonmaken.

Lees ook: Hoe en wanneer moet je je oren schoonmaken?

Bronnen:
https://www.gezondheidsnet.nl
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.wellandgood.com


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram