Recept: asperges met (gedroogde) garnalen
recepten
Asperges zijn supergezond. Hier verdrinken ze niet in de boter, maar worden ze gecombineerd met kerstomaatjes en een beetje sojaboter.
270 kcal/persoon. Eiwit: 27,1 g, Vet: 12,2 g, waarvan verzadigd 2,8 g, Koolhydraten: 10,2 g, Vezels: 5,6 g
Asperges bereiden
Schil een twintigtal witte asperges met een dunschiller van de kop naar de staart en kraak de staart (het onderste stukje) eraf. Wanneer er geen draden meer aan de asperge hangen, heb je goed geschild.
Dompel ze onder in koud water en kook ze 10 à 15 minuten (afhankelijk van de dikte) tot ze beetgaar zijn. (Of stoom ze 2 à 4 minuten op 120 °C, of 9 à 10 minuten op 100 °C.)
Verdeelde asperges over de borden en dien ze warm op.
Garnituur bij witte asperges
Nodig: 200 gepelde garnalen, 50g gedroogde garnalen (te koop in de Aziatische supermarkt. Ze geven een speciale touch aan het gerecht, maar je kan ze uiteraard ook weglaten), 400 g rode en gele kerstomaatjes (in 4 gesneden), 4 hardgekookte eieren (geplet), 3 el fijngehakte peterselie
Schik de garnalen, de gedroogde garnalen, de kerstomaatjes en de geplette eieren op de asperges. Bestrooi met versnipperde peterselie.
Sojabotersaus bij witte asperges
Vloeibare sojaboter is gezonder dan gewone boter. De sojaboon is een peulvrucht die als grondstof dient voor tal van sojaproducten. Soja bevat 19% vet en 35% eiwit. Sojaolie bevat meer onverzadigde dan verzadigde vetzuren, en geen cholesterol. Bovendien bevat de plant nog eens sterke antioxidanten, isoflavonen, vezels en een brede waaier aan vitamines en mineralen. Soja‘boter’ heeft een lekkere botersmaak en is dan ook een goede vervanger van gewone boter die meer verzadigde vetten bevat. Voor deze saus heb je 3 eetlepels vloeibare sojaboter nodig, en een beetje fleur de sel en peper.
- Verwarm de sojaboter en kruid met fleur de sel en peper.
- Giet de sojaboter over de asperges en de garnituur.
Uit het boek 'Gezond Gulzig - lente/zomer' van Lien Willaert
Uitgegeven door Borgeroff & Lamberigts