Recept: citroenpudding met rode vruchten en meringue
recepten
Een lekker fris dessert zonder suiker? Probeer deze citroenpudding dan eens. In dit recept wordt de suiker vervangen door tagatesse of sukrin. Heerlijk, guilt free genieten dus.
Sukrin en tagatesse
Sukrin bevat géén calorieën, zijn glycemische index is nul én het is 100% natuurlijk. Sukrin bestaat uit erythritol en komt van nature voor in onder andere peren, meloenen en champignons, maar ook in het menselijk lichaam. Het is een zoetstof die, zoals suiker, heel gemakkelijk is in gebruik. Het smaakt zoals suiker en het heeft dezelfde zoetkracht.
Tagatesse (slechts 150 kcal/100 g, suiker heeft er 400) heeft dubbel zoveel zoetkracht, waardoor je maar de helft nodig hebt. Het heeft een zeer lage glycemische index (amper 3, suiker heeft een glycemische index van 100). Dat betekent dat tagatesse evenals sukrin trager in ons bloed worden opgenomen en minder tot stemmingswisselingen en/of suikerverslaving leiden.
CITROENPUDDING voor 4 personen
2 citroenen (sap+zeste), 3 el maïzena, 2 el sukrin of 1 el tagatesse, 3 eierdooiers, 6 dl halfvolle melk
- Breng de melk aan de kook.
- Klop ondertussen het citroensap, de zeste, de tagatesse (of de sukrin) en de maïzena los.
- Doe de eierdooiers erbij en klop verder.
- Giet er ten,slotte de kokende melk bij en breng de pudding aan de kook.
- Blijf roeren tot de pudding de juiste dikte heeft.
- Verdeel de pudding over 4 glaasjes.
INFO: 157 kcal/persoon
Eiwit: 8 g
Vet: 6 g, waarvan verzadigd: 2,5 g
Koolhydraten: 22,5 g
Vezels: 1,5 g
GARNITUUR
1 el coulis (zie hieronder), 200 g rood fruit, een paar stukjes meringue, gekocht of zelfgemaakt
- Verdeel de coulis, de rode vruchten en de meringue op de citroenpudding.
COULIS VAN RODE VRUCHTEN
150 g (diepvries)aardbeien of -frambozen, 2 el aardbeiendiksap of 1 el tagatesse of 2 el sukrin
- Mix de aardbeien of frambozen met de zoetstof.
- Wil je de coulis langer bewaren, kook die dan even op en laat afkoelen.
INFO coulis per eetlepel: 4 kcal Eiwit: 0,2 g Vet: 0 g Koolhydraten: 3 g Vezels: 0,5 g
Uit het boek 'Gezond Gulzig - lente/zomer' van Lien Willaert Uitgegeven door Borgeroff & Lamberigts