Gerelateerde artikels
5 tips om de allerlekkerste zelfgemaakte confituur te maken
dossier Niets lekkerder dan een verse boterham met zelfgemaakte confituur. Krijg jij bij het woord zelfgemaakt meteen al de kriebels? Dat is nergens voor nodig, want zelf confituur maken is kinderspel!
Basisrecept
Het basisrecept voor zelfgemaakte confituur is heel simpel: gebruik gelijke delen seizoensfruit en suiker met pectine of gelatine, om je confituur wat dikker te maken. Laat de ingrediënten ongeveer 5 minuutjes doorkoken terwijl je het schuim uit de pot schept. Verdelen over gesteriliseerde bokaaltjes en je confituur is klaar! Simpel toch?Zo maak je de allerlekkerste zelfgemaakte confituur met heerlijk seizoensfruit
Wil je echt de allerlekkerste zelfgemaakte confituur maken? Dan hebben wij nog enkele simpele tips die je daarbij kunnen helpen!Kies voor seizoensfruit
Hoe rijper je vruchten, hoe lekkerder je confituur. Een rijpe nectarine is bijvoorbeeld veel sappiger en heeft een veel betere smaak dan een harde nectarine. Kies daarom dus altijd voor vers seizoensfruit. Wist je dat Lidl er bewust voor kiest om enkel seizoensgroenten en -fruit in de rekken te leggen? Dus als je niet goed weet welk fruit nu in seizoen is, kan je altijd even bij Lidl gaan kijken.Minder suiker
Als je zelf confituur maakt, word je plots geconfronteerd met de hoeveelheid suiker die je daarvoor nodig hebt. Maar je kan natuurlijk ook confituur maken met minder suiker. Je kan ook kiezen voor een suikervervanger of zelfs geen suiker, maar dan moet je wel zorgen dat je een extra bindmiddel gebruikt zoals agaragar of gelatine.Citroen
Citroen is het magische ingrediënt van confituur. Het zuur zorgt ervoor dat je confituur een mooie heldere kleur heeft en blijft houden. Maar citroen is ook een natuurlijke bron van pectine. Dus als je confituur niet dik wordt, kan een scheutje citroensap wonderen doen.Kooktijd
Sommige fruitsoorten hebben iets meer tijd nodig om goed door te koken, gelukkig is er een simpel trucje om te zien of je confituur klaar is. Als je denkt dat je confituur klaar is, schep je een lepeltje uit de kookpot op een bordje. Als de confituur binnen een minuut stolt, is hij klaar. Blijft de confituur vloeibaar, kook hem dan nog wat langer. Lijkt hij te dik? Voeg dan wat water toe aan de kookpot en laat nog even koken.Weg met schuim
Het schuim dat zich vormt op de confituur is zeker niet ongezond of gevaarlijk, maar het bevat wel de onzuiverheden van het fruit en de suiker. Als je de schuim in de pot laat, zal je confituur minder lang goed blijven. Gebruik een schuimspaan en schep het schuim eruit.In samenwerking met Lidl