Hoe maak je een lekkere stoemp?
nieuws
Stoemp is een op en top Brusselse specialiteit die momenteel zeer in trek is, zowel thuis als op restaurant. Het is overigens een gezond en eenvoudig gerecht dat je best vooraf klaarmaakt. Hoe maak je een echte stoemp? Wij gingen het vragen aan de Brusselse chef Albert Verdeyen.
Stoemp maakt deel uit van ons Belgisch culinair erfgoed. Volgens de puristen heeft het niets te maken met een puree van geplette aardappelen op zijn Frans, of met een potée van groenten. Stoemp is ontstaan in de keuken van de arme mensen en waarschijnlijk afkomstig uit Nederland, de bakermat van het bintje. Dat is de aardappel waarmee de echte stoemp wordt gemaakt. De benaming komt trouwens van het werkwoord stoempen, een dialectwoord voor stampen (in de betekenis van pletten).
Stoemp staat symbool voor gezellig tafelen en delen, en laat zich proeven in oneindig veel variaties: met of zonder rauwe of gekookte groente volgens de inspiratie van de kok. Gedurende lange tijd werd stoemp als minderwaardig beschouwd door de sterrenchefs, maar tegenwoordig zijn er wel een paar die er graag royaal mee uitpakken en stoemp met kaviaar, met kreeft, of met foie gras serveren.
Volgens Albert Verdeyen mag je in geen geval een vetstof toevoegen: geen boter, melk, olie en ook geen ei!
Ingrediënten voor 4 à 6 personen
1 kg aardappelen (bij voorkeur bintjes)
De bereiding
- Schil en was de aardappelen.
- Laat de aardappelen gaarkoken in voldoende lichtgezouten water.
- Giet de aardappelen af.
- Plet ze met een passe-vite zonder toevoeging van vetstof. Die zou de smaak van de stoemp kunnen beïnvloeden, zeker als je de stoemp ’s anderendaags opnieuw wilt opwarmen.
Het enige wat je dan nog moet doen is groente naar keuze erbijdoen: wortel, witloof, prei, waterkers, spinazie, broccoli... Laat je creativiteit de vrij loop!