Lavendelkip
recepten
Alhoewel lavendel in haast elke kruidentuin wordt gekweekt, wordt het nauwelijks in de keuken gebruikt, tenzij misschien als versiering. Nochtans is het perfect bruikbaar. Je moet er wel spaarzaam mee omspringen, anders krijg je een gerecht dat eerder geschikt is voor het bad dan voor het bord.
Gebruik in de keuken bij voorkeur de gewone lavendel (Lavendula angustifolia) waarvan meerdere cultivars bestaan die allemaal ongeveer dezelfde intense geur hebben. Om te oogsten plukt u de bloemstelen wanneer de bloemen net open zijn, best ’s ochtends vroeg. Droog de bloemen door ze in bosjes op te hangen.
Verse en gedroogde lavendelbloemen kunnen fijngehakt worden en aan salades worden toegevoegd. Lavendelazijn geeft een verfijnd aroma aan elk soort salade. Ook is lavendel is te gebruiken in verschillende desserts zoals sorbet en ijs en in gebak. Het is ook zeer goed te gebruiken bij lamsvlees.
Recept Lavendelkip
Nodig voor vier 8 kippenborsten 8 kleine sjalotjes 1 eetlepel boter 1 eetlepel olijfolie 2 eetlepels bloem 1 glas rode wijn 1 glas kippenbouillon Zout, zwarte peper 4 takjes tijm 1 eetlepel tijmbloempjes 3 eetlepel lavendelbloempjes 12 lavendeltakjes 1 sinaasappel Laat de olie en de boter heet worden en kleur hierin de kippenborsten. Haal ze uit de pan en leg ze in een pot zonder vetstof. Bak de sjalotjes aan in het vet. Voeg ze bij de kip. Roer nu de bloem, de wijn en de bouillon geleidelijk door het vet, net zoals je een bechamelsaus bereidt. Kruid met peper en zout en giet alles over de kip. Roer er de tijm en 1 eetlepel lavendelbloempjes door. Dek af en laat op een zacht vuurtje sudderen tot de kip zacht is. Versier een opdienschotel met de in schijfjes gesneden sinaasappel, schik de kippenborsten op de schotel, overgiet met de saus en versier met de rest van de lavendelbloempjes en -takjes. Dien onmiddellijk op. |