Gerelateerde artikels
Recept: gezonde quiche met spinazie en cottage cheese
recepten
Een quiche sluit naadloos aan bij een 'maatje-minder-eetschema' als je het (blader/zand)deeg weglaat en de room vervangt door een calorie-arm alternatief.
De knapperige nootjes in dit gerecht vervangen de korst en zorgen voor de bite.
Deze quiche is klaar in een mum van tijd.
Een verwennerij voor grote en kleine smulpapen!
Ingrediënten
400 à 500 g jonge (voorgewassen) spinazie1 ui
1 knoflookteentje
1 el olijfolie
nootmuskaat
3 grote plakken (ca. 80 g) magere salami, in reepjes gesneden (bijvoorbeeld parmasalami)
2 eieren
150 g cottagekaas
een paar blaadjes dragon
ongeveer 20 kerstomaten
1 klein handje pecan- of cashewnoten
50 g versgeraspte gruyere- of comtékaas
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Snipper de ui en de knoflook en fruit ze in de olijfolie.
- Was de spinazie, verwijder de steeltjes en smoor de drooggezwierde blaadjes in de pan (bij de knoflook en de ui) tot ze helemaal geslonken zijn. Neem de pan meteen van het vuur en breng de spinazie op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Neem een siliconevorm met een diameter van 25 à 30 cm, of smeer een traditionele quichevorm in met 1 kl olie en gebruik daarvoor een siliconenkwastje.
- Spreid het spinazie-ui-mengsel mooi uit over de bodem van de vorm. Verdeel daarover de reepjes salami.
- Halveer de kerstomaten en leg ze op de quichevulling met het snijvlak naar boven.
- Klop de eieren los met de cottagecheese en de fijngesneden dragon en voeg peper en zout toe. Verdeel dit mengsel over de quiche.
- Strooi de kaas erover, verbrokkel de noten erover en laat 30 minuten garen in de oven. Zet de laatste 3 à 5 minuten ook de grilfunctie van de oven aan voor een mooie korst.
Side dish
Serveer er een gemengde salade bij. Rucola, witloof, gekookte verse erwten, geraspte wortel en avocado matchen goed met deze quiche. Breng jouw keuze uit dit aanbod op smaak met peper en zout, fijngesneden peterselie, een eetlepel extra vierge olijfolie en een halve eetlepel balsamico.
Tips
- Je kunt de vulling vooraf maken, maar het bakken doe je beter last minute. Als je de quiche opnieuw opwarmt, droogt de spinazie te veel uit. Wacht wel met de nootjes tot de quiche in de oven gaat, anders worden ze slap.
- In plaats van salami kan je ook plakjes (gerookte) zalm gebruiken.
'Koken voor een maatje minder' - '- 6 kg in 6 weken'
van Hilde Deweer en Marie Bossuyt
Foto: Heikki Verdurme
Uitgegeven door Pelckmans/Forte Culinair
auteur:
Hilde Deweer,
lifestylejournalist