Penne met chorizo, calamares en pittige tomatentapenade

PenneChorizoCalemares-1000.jpg

copyright Verne

recepten

Dit mediterrane pastagerecht staat werkelijk in geen tijd op tafel. Je hebt er wel verse calamares voor nodig, maar verder vind je ongetwijfeld wel nog wat chorizo en een courgette in de koelkast? Voor mij mag de saus gerust pittig smaken.

4 PERSONEN
BEREIDINGSTIJD > 25 minuten

INGREDIËNTEN
• 500 g penne
• olijfolie
• 50 g chorizo (dunne worst)
• 400 g calamares (schoongemaakt)
• 2 sjalotten
• 1 courgette
• 1 teentje knoflook
• enkele takjes verse oregano
• 150 g zongedroogde tomaten (op olie)
• 100 g tomatenpuree (geconcentreerd)
• 1/2 eetlepel (gerookte) paprikapoeder
• 1/2 eetlepel sambal of hete chilisaus
• enkele takjes basilicum
• zout

BEREIDING
Breng voor de pasta een ruime hoeveelheid gezouten water aan de kook. Verhit een flinke scheut olijfolie in een ruime stoofpot op een matig vuur. Snijd de chorizo in plakjes van enkele millimeters dik. Snijd de calamares in reepjes van een centimeter. Heb je ook de tentakels in huis, snijd die dan in bredere stukken. Laat de schijfjes chorizo kort bakken in de hete olie. Roer en voeg de stukjes calamares toe. Zet het vuur wat zachter.

Pel de sjalotten en snijd ze in lange reepjes. Spoel de courgette. Snijd in lange kwarten, haal er het sponzige hart uit en snijd het vruchtvlees in blokjes. Laat de sjalot meestoven met de calamares en voeg een paar minuten later de courgette toe. Roer en laat rustig bakken op een matig vuur. Pel de teen knoflook en pluk de blaadjes van de takjes oregano.

Doe de knoflook en de oregano in de blender. Voeg de zongedroogde tomaten toe, de tomatenpuree, een snuifje (gerookte) paprikapoeder en een koffielepel sambal of hete chilisaus naar persoonlijke smaak. Giet er ook wat van de olie van de zongedroogde tomaten bij of een beetje olijfolie. Mix tot een stevige tapenade; je mag er gerust nog stukjes zongedroogde tomaten in terugvinden.

Kook de penne al dente. Reken 1 minuut minder dan de geadviseerde kooktijd. Schep een kleine pollepel kookvocht van de penne in de pot met chorizo en calamares. Roer de aanbaksels op de bodem met een houten lepel los. Giet de pasta af en meng met de calamares. Schep er een flink deel van de tapenade over en roer. Proef en voeg naar smaak extra tapenade toe of nog wat sambal. Strooi er blaadjes basilicum over.

TIP
Bewaar een restje tapenade in de koelkast; ideaal voor op een toastje bij het aperitief. 

cover-jeroenmeus-dagkost-1000.jpg



Uit het boek: Dagelijkse Kost 2, Jeroen Meus Uitgegeven door Manteau en één.



bron: Jeroen Meus

Laatst bijgewerkt: november 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram