Venkelslaatje met sinaasappel

123-groente-venkel-250.jpg

recepten

Venkel is een naar anijs smakende plant die als kruid gezien wordt (de takken en draadachtige bladeren), maar ook als groente en dan vooral de verdikking van de onderkant van de steel die aan de voet van de knolvenkel groeit. Bij bladvenkel ontbreekt de knol. De venkelplant kan tot boven manshoogte groeien.

De zaden staan al eeuwenlang bekend om hun geneeskrachtige werking. Ze worden op verschillende manieren tot medicijn verwerkt. De krachtigste vorm daarvan is de venkelolie, die uit de zaden wordt geperst. Een andere mogelijkheid is het trekken van extracten (bereid als thee) uit de zaden.

Venkelzaad kan onder meer helpen bij darmproblemen en menstruatiestoornissen. Ook wordt het gebruikt om borstvoeding te stimuleren aangezien de etherische olie die van de zaden wordt gemaakt een grote hoeveelheid anethol (een fyto-oestrogeen) bevat.(Een bewezen mechanisme hiervoor ontbreekt echter nog of is omstreden.) Ook worden er bepaalde medicijnen uit venkel gewonnen.

Venkel is oorspronkelijk afkomstig uit Azië en het Middellandse-Zeegebied en werd via middeleeuwse handelsroutes naar de rest van Europa vervoerd. Vooral in Zuid-Europa wordt de plant veel verbouwd en is een belangrijk ingrediënt van onder meer salades.
Kauwen op venkelzaad onderdrukt het hongergevoel. In vroeger tijden kauwden gelovigen die nuchter ter kerke gingen soms venkelzaad tijdens de kerkdienst. ©:Wikipedia

Venkelslaatje met sinaasappel

Ingrediënten
- 2 venkelknollen
- 1 sinaasappel
- peper en zout
- 3 el. olijfolie
- 1 el. balsamico-azijn

Maak de venkelknollen schoon, snij ze in vier en dan in fijne schijfjes.
Snij de schil (inclusief witte vliesjes) van de sinaasappelen en verdeel in partjes.
Doe de sinaasappel partjes en de schijfjes venkel in een grote slakom. Kruid met peper en zout.

Maak een vinaigrette van de olijfolie en balsamico-azijn en roer dit onder de venkel.
Heerlijk slaatje, zomer en winter!

Recept van Candida Van der Avoort, laureate van de wedstrijd ‘Duurzaam met smaak’, Velt vzw 2006.


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram