Vijf kilo minder in vijf weken – dag 32, 33, 34 en 35

123-vr-gewicht-vet-dieet-obesit-02-062.jpg

recepten

De eindmeet is in zicht. Tegen eind deze week moet ‘de vijf kilo minder’ een feit zijn. Tijd om te jubelen EN na te denken over de juiste ‘nazorg’!

Zie ook voor het ontbijt en uitleg bij het concept.

Dag 32 (donderdag): venkelsoep en gegrilde rundsbrochette met raapjespuree en een slaatje van water- en tuinkers

Middag: 3 borden venkelsoep met een half blikje tonijn in olijfolie (totaal blikje is 110 g).

Bereiding: zie ‘Vijf kilo minder in vijf weken’ van 3 maart.

Avond: gegrilde rundsbrochette met raapjespuree en een slaatje van water- en tuinkers

HD-w6-rundsbrochette-raapjespuree-600.jpg

gegrilde rundsbrochette met raapjespuree en een slaatje van water- en tuinkers

3 rundsbrochettes, maldonzout en peper, droge fijngestampte kruiden voor de brochettes (tijm, laurier en peterselie), 1 el olijfolie, 1 bos (gele) rapen, halfvolle melk, 2 kleine el zure room, pecorino, worcestershiresaus
- Voor het slaatje: 1 bos waterkers, 1 schaaltje tuinkers, 1 handvol rucola, 1 appel in blokjes gesneden, ½ koolrabi in miniblokjes gesneden
- Voor de vinaigrette (hoeveelheid voor een paar slaatjes): 2 grote el plattekaas, 2 el chavroux, 1 el appelazijn, 2 olijfolie, 1 takje fijngesnipperde dragon, 1 grote sjalot, 1 lookteen, 1 stukje gember, 1 kl olijfolie

Bereiding:
- De vinaigrette: Versnipper sjalot, look en gember en fruit ze in de olijfolie. Meng alle ingrediënten.
- Het slaatje: Schil de appel en koolrabi en snij ze in blokjes. Meng ze met de overige ingrediënten.
- De raapjespuree: Schil de rapen, snij ze in blokjes en zet ze onder in melk. Laat ze gaarkoken, giet de melk af (behalve een bodempje) en pureer ze. Kruid de puree met peper en zout, en maak hem smeuïg met de zure room. Rasp er op het bord nog wat pecorino over en besprenkel met een paar druppels worcestershiresaus.
- De brochette: wrijf een grillpan licht in met olijfolie. Kruid de brochettes rondom met de fijngestampte kruidenmix en grill ze gaar.

Extra tussendoortjes: 1 potje magere yoghurt met een halve appel.

Dag 33 (vrijdag): zondedag

Middag: 2 koppen venkelsoep gegarneerd en een sneetje gerookte wilde zalm

Bereiding: zie ‘Vijf kilo minder in vijf weken’ van 3 maart.

Dag 34 (zaterdag): paprikasoep en op het vel gebakken lengfilet met snijbonen, prei en peppadew

Middag: 2 borden paprikasoep met propjes pata negra (totaal 4 kleine plakjes).

Bereiding: zie ‘Vijf kilo minder in vijf weken’ van 7 maart.

Avond: op het vel gebakken lengfilet met snijbonen, prei en peppadew met een sausje op basis van kalfsfond (optioneel)

HD-w6-kabeljauw-prei-snijb-600.jpg

op het vel gebakken lengfilet met snijbonen, prei en peppadew

3 lengfilets, 2 preistengels, 1 el boter, 300 g snijbonen, 1 citroen, 6 kl tapenade van peppadew, 2 el olijfolie, peper en maldonzout, een paar rode vruchten als garnituur (frambozen of aalbessen).

Optioneel: 1/2 liter kalfsfond (of kalfsfondpoeder en water: voor de verhouding, zie verpakking) laten inkoken. Een bos zuring en een in stukjes gesneden ansjovisfilet (voor de liefhebbers) erbij kieperen, even laten meekoken en mixen. De saus zeven en smeuïg maken met wat zure room of Griekse yoghurt. Peper erbij, zout hoeft niet want de bouillon en ansjovis zorgen voor de zoute noot.

Bereiding:
- Maak de prei schoon, snij hem in fijne ringetjes en stoof ze in een eetlepel boter. Kruid met peper en zout.
- Snij de bonen in stukjes en kook ze beetgaar in kokend water met wat zout. Stoof ze in een lepel olijfolie, kruid en doe er een kneep citroensap over.
- Bak de vis op het vel in een lepel olie.
- Schik alles mooi op de borden en garneer met een paar toefjes tapenade van peppadew en rode vruchten. Voor alle duidelijkheid: de visportie op het bord is maar de helft van de reële portie.

Extra tussendoortjes: een potje yoghurt met een halve appel, een kiwi en ¼ kakivrucht.


Voorbereiding: morgen staan er kikkererwten op het menu. Laat ze nu al of morgenochtend weken in koud water.

Dag 35 (zondag): paprikasoep en lauwwarme salade van romanesco, kikkererwten en mango met gebakken halloumi

Middag: 2 grote koppen paprikasoep met een gerookte palingfilet

Bereiding: zie ‘Vijf kilo minder in vijf weken’ van 7 maart.

Avond: lauwwarme salade van romanesco, kikkererwten en mango met gebakken halloumi

HD-w6-romanesco-kikkererwten-600.jpg

lauwwarme salade van romanesco, kikkererwten en mango met gebakken halloumi

Deze salade is geïnspireerd op een gerecht van Yotam Ottolenghi. De combinatie van kikkererwten met frisse mango is verrassend lekker!

300 g halloumi, 1 romanesco, 6 à 7 opgehoopte el kikkererwten, 1 grote Spaanse ui, 3 kl za’atar, 2 à 3 el olijfolie, 1 kl mangocurry, 1 kl korianderpoeder, ½ kl kurkuma, zwarte peper en maldonzout, 1 superrijpe sappige mango, 1 handvol rucola, 2 el limoensap

Bereiding:
- Spoel de geweekte kikkererwten en laat ze gaarkoken in gezouten water. Giet ze af en laat ze uitlekken.
- Schil de mango en snij hem in blokjes.
- Snij de romanesco in fijne roosjes (hou de stengels voor een soep) en kook ze beetgaar in gezouten water.
- Pel de ui, snij hem in ringen en bak ze in een lepel olijfolie. Doe alle kruiden erbij en laat ze even meebakken.
- Haal de ui uit de pan, laat in dezelfde pan een lepel olie smelten en bak er de romanesco goudbruin in.
- Warm in de pan nog eens de ui op en laat de kikkererwten meebakken.
- Snij de halloumi in schijven en grill ze.
- Verdeel de groente over de borden en werk af met rucola, een paar druppels limoensap, reepjes halloumi en blokjes mango.

De nazorg


‘Mission complete’, de vijf kilo zijn eraf! En misschien zelfs nog ietsje meer… Nu komt het er natuurlijk op aan om dat zo te houden.
Als je meteen weer je ‘oude’ levenspatroon hervat, komen de kilo’s er zo weer bij. Het is dus belangrijk om een overgangsfase in te bouwen en je lichaam de kans te geven om zich aan het nieuwe gewicht aan te passen. Het beste wat je kunt doen, is verder gaan op hetzelfde elan en de ‘zondemomenten’ geleidelijk aan opdrijven, liefst met een tussenpauze van drie dagen. Je kunt ook proberen om tijdens de week verder op je voeding te letten en tijdens het weekend de teugels te vieren…
Nazorg is echt heel belangrijk, anders is alle moeite voor niets geweest. Kijk wat je lichaam toelaat en hou de vinger aan de pols. Ga op de weegschaal staan om te checken of je goed bezig bent en wacht vooral niet om in te grijpen als je merkt dat er een kilo is bijgekomen. Onmiddellijk weer die kilo te lijf gaan door meteen je eetpatroon aan te passen (geen suiker, niet te veel koolhydraten, veel water drinken en bewegen) is de beste remedie.

bron: HD

Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram