Hoe steun je een vriend(in) die een scheiding moet verwerken?
dossier
Een echtscheiding verwerken is vaak een van de ergste beproevingen voor een mens en spijtig genoeg komt het heel vaak voor. Hoewel de cijfers de laatste jaren dalen, werden er in 2020 in Vlaanderen alleen al 11.853 echtscheidingen genoteerd. Daarbovenop gaven zo’n 5.000 wettelijk samenwonenden er ook nog eens de brui aan.
Als goede vriend(in) van iemand die in een scheidingsprocedure verwikkeld is, voel je je vaak hulpeloos. Wat moet je zeggen en doen om opbouwende steun en support te geven?
Dit zijn een aantal tips van relatie-expert Ken Page.
1. Respecteer het helingsproces
Het pad naar herstel is er een van ups en downs. De verwerking van zoiets ingrijpends verloopt niet lineair en daar kan je maar beter rekening mee houden. Het is een traject met heel veel mood swings: de ene dag voelt je vriend(in) zich helemaal oké, de volgende dag is het alleen maar kommer en kwel, en de dag erna wordt er misschien al overwogen om opnieuw te daten…
Omgaan met een dergelijk verlies en er weer bovenop geraken is nu eenmaal een gelaagd traject. Pijn en verdriet zijn een zeer substantiële laag in dit proces, maar leren uit de gemaakte fouten en er sterker uitkomen zijn dat evenzeer.
Je kunt je vriend(in) helpen door die ups en downs te respecteren, ze te normaliseren en telkens weer duidelijk te maken dat ze inherent zijn aan een dergelijk herstelproces.
2. Respecteer de behoeften
Ook de behoeften van die persoon zullen alle kanten opgaan: soms zal er nood zijn aan stilte en rust, soms zal de persoon in kwestie er graag over spreken en details met je willen delen, andere keren heeft hij/zij gewoon een gevoel van troost of verbondenheid nodig.
Vraag je vriend(in) waaraan hij/zij op dat moment behoefte heeft en houd er rekening mee.
3. Motiveer
Het zelfvertrouwen van je vrienden af en toe eens opkrikken als het nodig is, that’s what friends are for. Maar een vriend(in) die aan het scheiden is, kan zulke positieve vibes wel dubbel en dik gebruiken.
Een welgemeend algemeen complimentje doet het altijd, maar in dit geval is het ook belangrijk om de persoon te herinneren aan de goede eigenschappen die hij/zij liet zien in de op de klippen gelopen relatie. Hoe hard hij/zij bijvoorbeeld geprobeerd heeft om de relatie op het juiste spoor te houden en om de plooien telkens weer glad te strijken. Hoeveel liefde hij /zij gegeven heeft en hoeveel energie hij/zij heeft opgebracht … liefde en energie die de persoon in kwestie nu aan zichzelf kan besteden.
4. Moedig aan om de draad weer op te nemen zodra de persoon er klaar voor is
Laat je vriend(in) duidelijk voelen dat hij/zij geliefd is en er niet alleen voor staat. Probeer de persoon uit zijn tent te lokken en te betrekken bij gezellige onderonsjes, grotere sociale evenementen of een weekendje uit. Nodig hem of haar zo veel mogelijk uit, ook al vrees je dat hij/zij finaal toch niet zal komen opdagen, en doe dat zeker tijdens de feestdagen.
Doe samen leuke dingen en moedig de persoon aan om tijd te maken voor ontspannende of therapeutische bezigheden zoals bijvoorbeeld yoga of meditatie. In bepaalde gevallen kan therapie ook een reddingsboei zijn.
Bronnen
Laatst bijgewerkt: juli 2024
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.