Lustopwekkers of afrodisiaca op het menu: baat het niet, het schaadt ook niet
nieuws
Een afrodisiacum betekent letterlijk een geslachtsdrift stimulerend middel, genoemd naar de Griekse godin Aphrodite, de godin van de vruchtbaarheid, de zinnelijke liefde en de schoonheid. Door de eeuwen heen is aan tal van hapjes en drankjes een lustopwekkend effect toegeschreven. Bekende voorbeelden zijn oesters, kreeft, selder, asperges, eieren, chocolade en champagne. Spijtig genoeg kon dat nooit worden bewezen. Dat bepaalde voedingswaren zoals amandel, avocado of arginine voor een betere erectie zouden zorgen, is ook nooit aangetoond.
Welke voedingsmiddelen worden als afrodisiaca beschouwd?
• wild, orgaanvlees zoals niertjes en zwezeriken
• duif en fazant (mogelijk vanwege hun 'verliefd' gedrag)
• oesters, kreeft, kaviaar, truffels, diverse paddestoelen zoals morieltjes en Shiitake (mogelijk omdat het exclusieve en dure ingrediënten zijn)
• verschillende kruiden zoals peper, saffraan, kaneel, muskaatnoot, gember, kruidnagel, bonenkruid, lavendel, munt, vanille, marjolein
• asperges, tomaat, selder, artisjok, banaan, vijgen en perzik (mogelijk vanwege hun vorm)
• champagne, absinthlikeuren (anijs) en diverse andere alcoholische drankjes (waarschijnlijk omdat je er een beetje van gaat zweven, de seksuele prestatie kan er bij een glas te veel echter onder lijden)
• Chocolade, koffie
En... werkt het?
Zoals gezegd is van geen enkel van deze eetwaren en dranken bewezen dat ze een lustopwekkend effect hebben.
Om de subjectieve werking te kennen moet je het wellicht eens zelf proberen. Het idee alleen al kan soms wonderen doen (placebo-effect). Het Valentijnsmenu lijkt een goede gelegenheid.
Vergeet ten slotte niet de wijze woorden van Laura Esquivel: "Het krachtigste afrodisiacum schuilt niet in de ingrediënten maar in de liefde waarmee je de maaltijd bereidt."