Waarom moet je bij MRI-scans tatoeages melden?

dossier

Als je een MRI-scan laat maken, moet je op verschillende dingen letten. Je mag bijvoorbeeld geen kleding dragen waarin metaal zit, je moet sieraden afdoen en mag bij een scan van het hoofd geen make-up dragen. Zelfs tatoeages moet je melden. Maar waarom?

Lees ook: Wat is een MRI-scan en wat is het verschil met een CT-scan?

Geen metaal tijdens een MRI-scan

123-man-tatoo-tablet-03-19.png
MRI is een beeldvormingstechniek waarbij weefsels en organen worden blootgesteld aan een krachtig magnetisch veld en golven met een zeer hoge frequentie om gedetailleerde 3D-beelden te produceren.

De magnetische kracht van een MRI is echter zo krachtig dat het de metalen deeltjes die eraan worden blootgesteld kan aantasten. Daarom moet je, voordat je een MRI-scan ondergaat, alle sieraden, horloges, piercings, enz. verwijderen. Mensen die prothesen, chirurgische nietjes of andere metalen voorwerpen in hun lichaam hebben, moeten dit aangeven voordat ze het onderzoek ondergaan.

Lees ook: Wat is een röntgenfoto en wanneer is het nodig?

Metaal in bepaalde tatoeage-inkt

De aanwezigheid van metalen (ferromagnetische) deeltjes in bepaalde tatoeage-inkten kan theoretisch een probleem vormen. Vooral als je tattoo oud is.Sinds 2009 moeten in Europa geproduceerde tatoeages voldoen aan specifieke normen voor de samenstelling van inkt.Deze beperkingen werden in januari 2022 aangescherpt (REACH-verordening).

Een studie uit 2019 meldde ook de aanwezigheid in de huid van metaaldeeltjes afkomstig van tatoeagenaalden. Niet alle tatoeages hebben last van deze resten van nanogrootte. Het zou inkt zijn die een schurende verbinding, titaniumdioxide (een wit pigment dat vaak gemengd wordt met andere kleuren) bevat die naalderosie zou veroorzaken.

Lees ook: Zijn tatoeages kankerverwekkend?

Wat zijn de risico's van een MRI met een tatoeage?

Magnetische straling op je tatoeage kande kwaliteit van het beeld veranderen op de plaats van de tatoeage en ook in de lymfeklieren.
Een aantal onderzoeken hebben aangetoond dat tatoeage-inkt (voornamelijk zwarte inkt) en metalen nanodeeltjes naar de lymfeklieren kunnen migreren en zich daar kunnen ophopen. Dit fenomeen kan leiden tot een foutieve diagnose van lymfekliermetastasen in PET-scans.

Theoretisch kan de aanwezigheid van metaal onder de huid ook kleine brandwonden of tintelingen veroorzaken tijdens MRI: de energiegolven reageren met de metaaldeeltjes en de tatoeage "warmt op".

Deze symptomen zijn echter zeldzaam. Als de patiënt voelt dat de tatoeage warm wordt, moet hij of zij het personeel hiervan op de hoogte stellen (alarmknop) en wordt het onderzoek onmiddellijk gestopt.

Bronnen:
https://francais.medscape.com
https://www.mayoclinic.org
https://particleandfibretoxicology.biomedcentral.com


Laatst bijgewerkt: april 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram